Svijet     | 11.02.2019. 18:34 |

Žestoke osude Tajanijeve izjave u Sloveniji i Hrvatskoj

FENA Ivana Banovic

LJUBLJANA, 11. veljače (FENA) - Izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbe u Basovizzi pokraj Trsta izazvala je u ponedjeljak niz osuda u Sloveniji i Hrvatskoj.

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", rekao je Tajani na kraju svog govora, a prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

 Izjave talijanskih političara koji su se tamo okupili u nedjelju predstavljaju do sada nečuveni "povijesni revizionizam", objavio je na Twitteru slovenski premijer Marjan Šarec.

 Tajanijeve "nevjerojatne i nečuvene" izjave osudila je slovenska europarlamentarka Tanja Fajon, rekavši kako si predsjednik EP-a ne bi smio dopustiti takve revizionističke izjave.

 Slovenski predsjednik Borut Pahor pisao je talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli, navodeći da nije prvi put da se u Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze.

 Hrvatski premijer Andrej Plenković, ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i mnogi drugi hrvatski dužnosnici također su osudili izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija.

"Najoštrije i osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja u svojim dijelovima ima natruhe i teritorijalnih pretenzija i revizionizma", poručio je Plenković koji je razgovarao danas s Tajanijem i od njega zatražio pojašnjenje.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost mostarske Gradske organizacije Naroda i pravde

Cvijanović osudila napad na povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće

Priopćenje za javnost Općinskog odbora SDA Stolac

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'