Bosna i Hercegovina     | 11.02.2019. 20:28 |

Počeli 'Dani antifašizma u Mostaru'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 11. veljače (FENA) - U povodu Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu koji se obilježava 14. veljače, u ponedjeljak je izložbom "Mostar u borbi za slobodu" otvorena šestodnevna manifestacija "Dani antifašizma u Mostaru".

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar Sead Đulić kazao je kako je ova izložba jedan kratak presjek Mostarske operacije i toga kako su tekle borbe za oslobođenje Mostara.

- Ovo je također pregled svega što je Mostar u antifašističkoj borbi dao, pregled svih poginulih boraca s posebno istaknutih 15 narodnih heroja. Također, izložba prikazuje i pregled partizanskog spomen-groblja kad je blještalo, ali i kad je bilo devastirano - istaknuo je Đulić.

Ocijenio je kako je otvaranje ove izložbe zapravo početak jednog druženja i prisjećanja na prošle dane, ali i traženja inspiracije za budućnost.

- Osim ove izložbe organizirat ćemo i tribinu na kojoj će se govoriti o pojavnim oblicima neofašizma danas. Također, imat ćemo i projekciju jednog njemačkog igranog filma koji govori kako od bezazlene igre usmjerene na određeno okupljanje, odnosno zatvaranje u grupu nastaje fašistička grupa. U četvrtak, 14. veljače posjetit ćemo sva mjesta na području Mostara na kojima su obilježeni neki događaji, postavljene biste, urađeni antifašistički spomenici, a u večernjim satima, simbolično u kući Gojka Vukovića, napravit ćemo 'antifašističko sijelo' otvoreno za sve jer tu je 1941. godine bačena prva bomba na okupatore - kazao je Đulić.

U petak i subotu, na sceni Mostarskog teatra mladih bit će izvedena predstava "Uspavanka za Mladenku" što će, po Đulićevim riječima, biti jedan podsjetnik na to kako "zlo, ukoliko se udruženo ne borimo protiv njega, iznova dolazi, rađa se i raste".

U subotu, 16. veljače, u Narodnom pozorištu Mostar s početkom u 11 sati bit će upriličena svečana Akademija, dodjela Februarskih priznanja, nagrada i plaketa, nakon čega će biti organizirana posjeta partizanskom spomen-groblju.

- Cilj svega ovoga je da pošaljemo jednu snažnu poruku da je dosta kulture rata, da se okrenemo izgradnji kulture mira poštujući sve moguće različitosti koje nosimo. Priča o prošlosti bez pogleda u budućnost je mrtvo slovo na papiru - istaknuo je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo