Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 12:47 |

Herceg : Vlada pridonosi boljim uvjetima rada županijskih pravosudnih tijela

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. veljače (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg susreo se u srijedu s predsjednicom Županijskog suda u Mostaru Jasminom Rajković s kojom je razgovarao o radu te institucije.

Premijer Herceg kazao je tom prilikom kako Vlada, provodeći infrastrukturne projekte obnove zgrada sudova i odobravanjem prijama potrebnih djelatnika kako bi se poboljšala učinkovitost, čini maksimalne napore za poboljšanje uvjeta rada pravosudnih tijela u Županiji.

Na tom tragu, istaknuo je nakanu Vlade da, u sklopu projekta energetske učinkovitosti, obnovi i zgradu Županijskog suda u Mostaru, priopćila je Vlada HNŽ-a.

Podsjetio je na to kako je aktualna vlada prva koja je ozbiljno krenula u rješavanje problema tužbi i presuda na teret županijskog proračuna, naglasivši pritom kako se radi o naslijeđenom problemu koji se godinama akumulirao i postao najozbiljnija prijetnja financijskoj stabilnosti Županije.

Po njegovim riječima, suočena sa zatečenim dugom od 36 milijuna maraka za izvršna sudska rješenja, Vlada je tijekom 2016. godine započela aktivnosti i donijela potrebne odluke kojima je vjerovnicima koji posjeduju ovršne sudske odluke ponudila mogućnost izvansudske nagodbe, što se pokazalo kao vrlo dobar model kojega Vlada kontinuirani provodi i planira provoditi.

"Do sada smo za tu nakanu izdvojili više od 15 milijuna maraka. Za vrijeme našega aktivnoga rada na smanjenju zatečenih dugova po različnim presudama – opravdano ili neopravdano – u to ne možemo ulaziti, sve je jasnije i jasnije postajalo kako su tužbe protiv države i 'čerupanje' Županije postale unosan posao", istaknuo je Herceg.

Pri tom je naglasio kako su se u zadnje vrijeme, od kako je Vlada donošenjem različnih akata zaustavila tužbe, pojedinci dosjetili upućivati stotine apelacija Vrhovnom sudu za prekoračenje razumnog roka suđenja.

"Te presude dolaze na naplatu Vladi iako mi nemamo nikakve veze s izborom sudaca niti radom sudova. Također, sve je više apelacija koje se upućuju sudu u Strasbourgu kako bi se višekratno tražile isplate po istom osnovu", kazao je premijer HNŽ-a.

Predsjednica Suda u razgovoru je zahvalila na potpori koju Vlada pruža u osiguravanju boljih uvjeta rada i kadrovske popune pravosudnih institucija, istaknuvši kako je posebno raduje nakana Vlade da, u sklopu projekta energetske učinkovitosti, obnovi i zgradu Županijskog suda, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo