Svijet     | 13.02.2019. 15:55 |

Stoltenberg: NATO želi da izbjegne novu utrku u naoružanju s Rusijom

FENA Internet

BRUXELLES, 13. februara (FENA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u srijedu da vojni savez izučava niz opcija kako bi se bavio onim što je, prema njegovim navodima, rusko kršenje ključnog raketnog sporazuma, ali da želi da izbjegne pokretanje svake utrke u naoružanju.

Sjedinjene Države pokrenule su 2. februara šestomjesečni period napuštanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) koga su potpisale sa Sovjetskim Savezom 1987., insistirajući da novi ruski raketni sistem predstavlja kršenje sporazuma. Rusija negira te navode i također je objavila povlačenje iz sporazuma.

INF zabranjuje proizvodnju, probe i razmještanje projektila koji se ispaljuju s tla i balističkh projektila dometa između 500 i 5.500 kilometara. Evropski NATO saveznici insistiraju da je sporazum kamen temeljac kontinentalne sigurnosti.

Govoreći u sjedištu NATO-a, gdje su ministri odbrane raspravljali o tome šta da čine ukoliko ugroženi sporazum njegove potpisnice potpuno napuste, on je izjavio: "To je veoma ozbiljno. Trebat će nam vremena".  

- Naš odgovor bit će jedinstven. Bit će odmjeren i bit će defanzivan, jer mi ne želimo novu utrku u naoržanju. I mi nemamo nikakvu namjeru da razmjestimo nuklearne i raketne sisteme u Evropi - kazao je.

Stoltenberg je izjavio da NATO ima "širok spektar opcija, konvencionalnih i ostalih opcija", ali je odbio da ih navede, upozoravajući da bi svaka spekulacija "unijela dodatnu neizvjesnost".

Stoltenberg bi trebao održati razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom na velikoj godišnjoj konferenciji o sigurnosti u njemačkom gradu Münchenu u ovoj sedmici, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom