Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 18:36 |

SDA i HDZBiH - Euroatlanski put nema alternative

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. februara (FENA) – Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas su na sastanku razgovarale o uspostavi vlasti na svim razinama u BiH, euroatlanskom putu BiH, te o međusobnoj saradnji.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka izjavio da je, što se tiče euroatlanskog puta, iznio stav HDZ-a da za njih on nema alternative, te da je „on prioritet svih prioriteta“.

- To za nas nema alternative, tako da oko toga nema dvojbi. Trebamo tražiti rješenja sa partnerima kako napraviti iskorak. Što se tiče evropskog puta, mi smo uvjereni da je kandidatski status trebao biti prošle godine dodijeljen BiH. Da smo izmijenili Izborni zakon u četvrtom i petom mjesecu to bi imali. Ovako, opet smo pred istim uvjetima – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Isto tako, dodao je on, mislimo da je aktiviranje Akcijskog plana trebalo biti prošle godine u sedmom mjesecu.

- Ali kad već nije, duboko vjerujem da to treba uraditi s partnerima sada - naveo je Čović.

On je kazao da je upoznao kolege iz SDA da je u proteklom periodu razgovarao s predstavnicima SNSD-a, te s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.   

- O tome ko će biti blok unutar bošnjačkog naroda, apsolutno HDZ BiH neće odlučivati, to će odlučivatio onaj ko ima legitimitet bošnjačkog naroda - naveo je Čović.

Na novinarsko pitanje kako će biti riješeno pitanje NATO puta BiH sa SNSD-om kao partnerom, Čović je odgovorio da su to pitanja gdje trebaju upravo „partneri sjesti i postaviti pravila igre i tražiti rješenja kako bi, ono što je danas za mene uvjet, jednostavno bilo i kod drugih partnera prepoznato kao nešto čemu trebamo težiti zajedno“.    

- Trebamo razgovarati o svemu. Imamo jasne stavove sa jedne, druge, treće strane u osnovi, ali puno stvari ima koje se mogu riješiti ako sjednemo, razgovaramo u miru – smatra  Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da aktivacija MAP-a kroz godišnje planove nije članstvo u NATO-u.

- U tom smislu su već donesene odluke, strategije i zakon koji te stvari definiše. Tako da se mi nadamo da će SNSD odustati od uslovljavanja, da će zajedno s nama iznaći put da se dalje nastavimo kretati u tom smjeru, a samo članstvo NATO-a, o tome jednog dana trebamo odlučivati, ali to nije ni tako blizu - kazao je Izetbegović.

Dodao je kako očekuje „jednu zrelost i od trećeg partnera da se ipak iznađe rješenje koje neće značiti kočnicu na nečemu o čemu već imamo dogovor“.          

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s izbornim zakonodavstvom, Izetbegović je kazao da razgovarano i o tome.

- Znamo šta je želja HDZ-a BiH i znamo da je ta želja na liniji presude Ustavnog suda, tako da prije ili kasnije tu stvar valja riješiti. Spremni smo da razgovaramo na liniji indirektnog izbora ili na liniji onoga što je nudila svojedobno EU posredstvom gospodina Filea. Samo ja nisam optimista da to možemo sada završiti za nekoliko mjeseci ako nismo u proteklih nekoliko godina tu stvar riješili – kazao je Izetbegović.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da je razgovorano i o tome te da traže rješenja.

- Izborni proces ne smije se više nikada dovesti u poziciju kakvu smo imali prošle godine, da imamo danas dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Učinit ćemo sve da promijenimo ono što je preduvjet i za kandidatski status, između ostalog - istaknuo je Čović.         

Tražit ćemo, dodao je on, zajednička rješenja kako što prije otvoriti ova pitanja i  osigurati dovoljnu parlamentarnu većinu.

Na pitanje kada se može očekivati sastanak delegacija SDA i SNSD-a, Izetbegović je odgovorio da će prije sastanka delegacija vjerovatno biti sastanak na nivou lidera.

- Dakle HDZ, SNSD i SDA. Mislim da će se to desiti uskoro. Poslije toga bi išli sastanci delegacija. Tu očekujem od SNSD-a i Milorada Dodika da pomogne da se iznađe rješenje za ovu krizu koju trenutačno imamo – kazao je Izetbegović.

Dodao je da pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara pripada SNSD-u, ali i „mi imamo pravo tražiti da se poštuju ranije donesene odluke, strategije, zakoni...“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo