Regija     | 14.02.2019. 08:29 |

Francuska tvrtka preuzela beogradsku zračnu luku na 25 godina

FENA Agencije

BEOGRAD, 14. veljače (FENA) – Francuska tvrtka "Vinci Airports Serbia" preuzela je u srijedu beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" uz koncesiju na 25 godina tijekom koje će Srbija, kao većinski vlasnik, ostvariti oko milijardu i pol eura ukupne dobiti, od kojih izravna ulaganja u infrastrukturu čine oko 730 milijuna eura.

"Vinci Airports Serbia" strateški je partner koji će znanjem, iskustvom i resursima unaprijediti poslovanje Zračne luke ’Nikola Tesla’, koja ostaje u vlasništvu svojih dioničara, među kojima je država Srbija većinski vlasnik s 83,5 posto, istaknula je u srijedu na ceremoniji primopredaje premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je za francusku tvrtku rekla da će, kao važan strateški partner, dodatno promovirati potencijale Srbije u svijetu.

U sljedećih četvrt stoljeća, uz redovite godišnje koncesijske naknade, partnerstvo sa "Vinci Airports Serbia" osigurat će investicije od 732 milijuna eura u infrastrukturu beogradske zračne luke, rekla je Brnabić.

Navela je da je sa 3,4 milijuna putnika na godišnjoj razini 2012. godine, beogradska zračna luka, uz strateško partnerstvo s kompanijom Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, na kraju 2018. imala 5,6 milijuna putnika, što je najviše u njezinoj višedesetljetnoj povijesti, prenosi Hina.

Naš plan je da novo partnerstvo s jednom od najvećih tvrtki u zrakopolovnoj industriji i naša zajednička vizija dovedu do povećanja turističkih i poslovnih posjeta Srbiji, kako bi u zračnoj luci mogli dočekati i 15 milijuna putnika godišnje, rekla je premijerka Srbije.

Predsjednik "Vinci Concessions" Nicolas Notebaert ocijenio je zračnu luku“Nikola Tesla“ važnim resursom gospodarskog razvoja Srbije koji će biti uključen "u jedinstvenu mrežu 45 zračnih luka u 12 zemalja na tri kontinenta“ te francuske kompanije.

„Čvrsto vjerujemo u potencijal beogradske zračne luke. Nadam se da ćemo u narednih 25 godina biti referentni partner srpskom gospodarstvu“, kazao je Notebaert i poručio da tvrtka koju vodi želi proširiti zračni promet.

U promidžbenom filmu francuske tvrtke navedeno je uz ostalo da se želi privući i niskoprofitne aviokompanije kao i novu generaciju kompanija s interkontinentalnim  letovima.

"Radit ćemo na daljem razvoju zračnog prometa. Želimo sa pet milijuna putnika doći do 15 milijuna godišnje“, naveo je predsjednik kompanije "Vinci Concessions" Nicolas Notebaert.

Zračna luka „Nikola Tesla“ bit će, kako je objavljeno u srijedu u Beogradu, središte francuske tvrtke za jugoistočnu Europu, pomoću kojeg će se razvijati međunarodni promet, poglavito interkontinentalni letovi.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!