Svijet     | 14.02.2019. 10:49 |

Rouhani optužio SAD i Izrael za napad na pripadnike Revolucionarne garde

FENA Internet

TEHERAN, 14. februara (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani u četvrtak je optužio Sjedinjene Države i njihove regionalne saveznike za samoubilački bombaški napad u jugoistočnom Iranu u kome je ubijeno 27 pripadnika elitne Revolucionarne garde, javila je iranska državna televizija.

Garda je saopćila u srijedu da je bombaš samoubica upravljao vozilom nakrcanim eksplozivom i napao je autobus koji je prevozio pripadnike garde u pokrajini Sistan-Baluchestan.

Militantna sunitska grupa Jaish al Adl (Vojska pravde), koja navodi da traži veća prava i bolje životne uslove za manjinske Baluhe, preuzela je odgoornost za napad, javili su iranski mediji.

- Taj zločin ostat će crna mrlja" u mračnom istorijatu glavnih pomagača terorizma iz Bijele kuće, Tel Aviva i njihovih regionalnih agenata - kazao je Rouhani.

Osim Izraela, Rouhani nije pomenuo nijednu regionalnu zemlju koju treba okriviti za napad. Većinski šiitski Iran ne priznaje Izrael, koji je ključni američki saveznik u regiji i smatra Iran prijetnjom vlastitoj egzistenciji.

U prošlosti je Iran optuživao glavnog regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju za podršku sunitskim militantnim grupama koje su izvodile krvave napade na iranske snage sigurnosti. Rijad negira takve optužbe.

Ponavljajući upozorenja visokih zapovjednika garde, Rouhani je izjavio kako je Iran odlučan da privede pravdi odgovorne za najteži napad na pripadnike garde u posljednjim godinama.

Napad, u kome je ranjeno najmanje 13 ljudi, desio se u pokrajini Sistan-Baluchestan, koja ima veliku, uglavnom sunitsku balučku zajednicu, i koja se proteže duž granice s  Pakistanom.

Jaish al Adl  izvodi iz Pakistana napade protiv iranskih graničara  od svog osnivanja u 2012.

Iran je pozvao susjedne zemlje da pokrenu kampanje protiv separatističkih grupa, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Biden: Američka opredijeljenost prema odbrani saveznika na Pacifiku je 'čelična'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana