Bosna i Hercegovina     | 14.02.2019. 15:37 |

Bukvarević: Trajna obaveza pružanje svih vidova pomoći braniocima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esad Delić danas su razmatrali aktuelne probleme sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona.

Jedan od njih je taj da se "u posljednje vrijeme podiže sve veći broj optužnica protiv komandanata korpusa i drugog komandnog kadra Armije RBiH i drugih branilaca".

- Naša je trajna obaveza pružanje svih vidova pomoći i podrške braniocima i članovima njihovih porodica jer je Armija RBiH bila jedina legalna i legitimna vojna formacija u državi BiH - kazao je ministar Bukvarević.

Podsjetio je i da su četiri boračka udruženja osnovala Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije navodeći da trenutna sredstva nisu dovoljna da se adekvatno pomogne svim braniocima i njihovim porodicama.

- Za 2019. godinu u budžetu Federacije BiH, na poziciji Federalnog ministarstva, planiran je iznos od 500.000 KM, od čega 350.000,00 KM kao pomoć u sufinansiranju Fondacije, što je nedovoljno - smatra Bukvarević.

Na sastanku je predsjednik Upravnog odbora Fondacije Esad Delić prezentirao izvještaj o dosadašnjim aktivnostima, te kazao da je riječ o izuzetno skupim procesima a porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnih sudskih procesa koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene su na rub egzistencije u smislu nedostatka sredstava za osnovne potrepštine, liječenje, školovanje i slično.

Zaključeno je da će u narednom periodu općinske, kantonalna i federalna vlast zajednički djelovati i pružiti maksimalnu podršku braniocima kako bi se obezbijedila potrebna materijalna i finansijska sredstva za odbranu svih branilaca. Ovo je bio i jedan od zahtjeva boračkih udruženja koji su na sastanku tražili da se ozbiljnije pristupi ovom problemu te su zatražili veću podršku svih niova vlasti, saopćeno je iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu