Bosna i Hercegovina     | 14.02.2019. 16:16 |

Pendeš očekuje da će Vijeće ministara BiH utvrditi prvi ANP BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš očekuje da će Vijeće ministara BiH prihvatiti prijedlog Povjerenstva za NATO integracijski proces i utvrditi prvi Godišnji nacionalni program BiH (ANP BiH).

- Očekujem da će Vijeće ministara BiH, temeljem Zakona o obrani, Sigurnosne politike BiH, Obrambene politike BiH, Strategije vanjske politike BiH, a u skladu s odlukom Predsjedništva iz 2009. i čitavim nizom zaključaka Predsjedništva kojima se od institucija BiH traži ispunjenje obveza vezano za MAP, prihvatiti prijedlog Povjerenstva za NATO integracijski proces i utvrditi Prvi ANP-a BiH - navodi Pendeš u izjavi tim povodom, istaknuvši da će Prvi ANP BiH potom biti predstavljen Vijeću Sjevernoatlantskog saveza (NAC-u), a čime će po njegovom prihvaćanju od NATO-a postati i operativan.  

Stava je da se time stvara potencijal za implementaciju strateških ciljeva i prioriteta, te uz pomoć i podršku NATO-a, kao i ciljano djelovanje na čitavom nizu područja koja ne znače samo dostizanje visokih normi i standarda, nego izravno utječu na poboljšanje sveukupnog stanja u svim sferama društva.

- Primjerice, kroz implementaciju poglavlja o obrambenim i vojnim pitanjima Oružane snage će efikasnije i uz višu razinu podrške  NATO-a implementirati alate partnerske suradnje kako bi se povećale operativne sposobnosti i efikasnost kako Oružanih snaga tako i sigurnosnog sustava Bosne i Hercegovine u cjelini - pojašnjava Pendeš.

Napominje kako MAP ne tretira samo obrambena i vojna pitanja, "jer ona predstavljaju samo jedno od pet poglavlja ANP-a".

- Kako sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, upravo je Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta. Što je još važnije, Vijeće ministara BiH je organ koji treba osigurati instrumente za njegovu implementaciju u svoj njegovoj punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima - precizira ministrica odbrane, navodeći kako će biti počašćena, ukoliko i kada dobije mandat i obvezu, predvoditi ili biti dio izaslanstva Bosne i Hercegovine koje će predstaviti prvi ANP BiH Vijeću Sjevernoatlantskog saveza.

Istodobno, podsjeća kako na dužnosti ministrice obrane, jednako kao i kroz obavljanje dužnosti zamjenice ministra, u kontinuitetu čini sve napore i aktivnosti za ispunjenje zakonske misije i zadataka Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, ali jednako tako i na stvaranju pretpostavki za postizanje primarnog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine, pristupanju NATO-u i Europskoj uniji.

- Sa zadovoljstvom i s ponosom ističem da kada je u pitanju proces NATO integracije, mjerodavni dužnosnici Saveza i država članica u više navrata su isticali kako su obveze, zadaci i rezultati čijem ostvarenju su doprinijeli MO i OS BiH, upravo rezultirali dostignutoj razini institucionalnog napretka u pogledu integracije BiH u NATO, što se posebno ogleda u iskazanoj spremnosti Vijeća Sjevernoatlantskog saveza da prihvati prvi Godišnji nacionalni program (ANP) BiH, otvarajući mogućnost da MAP BiH iz uvjetnog dobije aktivni status - navodi Pendeš u izjavi, saopćeno je iz MOBiH.

Usto, podsjeća da je, u očekivanju odluke NATO-a o aktiviranju MAP-a, Povjerenstvo Vijeća ministara BiH za NATO integracijski proces početkom 2018. godine pristupilo izradi nacrta prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP-a) BiH za period 2018. - 2019., te da Nacrt ANP-a BiH 2018. - 2019., koji je kompletiran u listopadu 2018. godine, predstavlja integrirani tekst, sačinjen temeljem priloga koja su, sukladno nadležnostima, izradila i Povjerenstvu dostavila sva nadležna ministarstva i druge institucije Bosne i Hercegovine, uključujući i Ministarstvo obrane BiH.

Radi se o dokumentu, strukturiranom u pet ključnih poglavlja koja obuhvaća MAP, a to su: politička i gospodarska pitanja, obrambena i sigurnosna pitanja, pitanja resursa, te sigurnosna i pravna pitanja.

- Na koncu, mogu samo dodati da oni koji javno pozivaju ministricu obrane BiH da samoinicijativno u Bruxelles odnese Godišnji nacionalni program BiH, ili ne razumiju procese i procedure, ili namjerno dezinformiraju javnost i time nanose štetu NATO integracijskom procesu BiH - poručila je Pendeš.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo