Ekonomija     | 14.02.2019. 16:59 |

Potpisan Sporazum o potencijalno najvećoj investiciji u USK-u (VIDEO)

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 14. februara (FENA) - Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i "Ivicom Consulting“ d.o.o. Zagreb potpisali su danas Sporazum o dodjeli koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana na lokalitetu k.o. Teočak u Bihaću.

Radi se o projektu koji garantuje najveću koncesionu naknadu u USK, a njegova vrijednost je oko 120 miliona KM.

- Uzevši u obzir da uopšte govorimo o drugom vjetroparku u Bosni i Hercegovini, ovo je zaista ohrabrujuće za sve nas na području kantona. Nadamo se da će testna faza potvrditi ogroman potencijal, te da ćemo u Bihaću zaista i dobiti vjetropark. Mislim da je suvišno govoriti šta bi to značilo za privredni razvoj ovog dijela države - rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Direktor "Ivicom Consulting“ d.o.o. Zagreb Dinko Čondić istakao je kako će početna faza ispitivanja potencijala i mogućnosti trajati oko godinu dana.

- To je neophodni vremenski period kako bismo prikupili sve podatke, bez kojih ne možemo zainteresirati banke i ostale investitore. Već smo radili na brojnim ovakvim projektima u regionu, uključujući Podveležje u BiH. Na osnovu tog iskustva, moram reći da sam optimističan i kada je u pitanju projekt u Bihaću - dodao je Čondić.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić napomenuo je da bi se izgradnjom ovog vjetroparka snage 40 MW, osim najveće koncesione naknade, osigurala i neka vrsta neovisnosti kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2578

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ArQkNGMd-AeUIV7gLscmWX8phdzjufS4?usp=sharing 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo