Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 12:55 |

Pripreme za početak ribolovne sezone na jezeru Starača

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Novo rukovodstvo Udruženja "Bistro!" izabrano na nedavno održanoj Skupštini tog udruženja počelo je realizaciju planova za ovu godinu i otvaranje ribolovne sezone.

Tako su proteklog vikenda, osim redovnog bušenja leda na jezeru Starača i hranjenja ribe, izvršili pripremne radove za premještanje stambenog kontejnera za smještaj ribolovaca, te ugradnju mreže na ispustu iz jezera koja će spriječiti izlazak ribe.

- Otvorenje sezone je planirano za 1. mart, no o tome će ribolovci još biti obaviješteni. Želja nam je da se otvorenje na jezeru Starača ne preklopi sa otvorenjima na drugim vodama u Kantonu Sarajevo, da nam dođe što više ribolovaca, te da sarajevskim, ali i ribolovcima iz regije koji dolaze na jezero, ispričamo naše planove za naredni period - izjavio je potpredsjednik Udruženja  Fahrudin Letić, saopćeno je iz Udruženja "Bistro!". 

Po riječima predsjednika Udruženja Predraga Petrušića nekada lokalna bara puna smeća, sa ribama od desetak centimetara, jezero je od deponije postalo poželjna ribolovna destinacija sa kapitalnim ribama, tako da ga pohode ribolovci iz šire regije.

Plan je da u narednom periodu na jezero dovedu što više djece, da ih upoznaju sa ribolovom kao sportom i ispravnim odnosom prema prirodi.

 - Najbolji primjer za taj ispravan odnos je upravo jezero Starača - rekao je Petrušić.

Prije nekoliko dana je krenula prodaja ribolovnih dozvola. Udruženja upravlja ribolovnim područjem koje obuhvata vode na teritoriji općine Ilijaš.

Cijene dozvola su u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu: seniori 100 KM, juniori, penzioneri, osobe sa invaliditetom i osobe iznad 65 godina starosti 50 KM i kadeti (do 14 godina starosti) 25 KM.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Javne rasprave o proglašenju zaštićenih krajobraza “Starača” i “Tišina”

Udruženje "Bistro" - Bektić osvojio prvo mjesto na 'Štukijadi'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!