Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 15:21 |

Glavna tužiteljica i tužioci tužilaštva USK u posjeti tužilaštu u Tuzli

FENA Saopćenje

TUZLA, 18. februara (FENA) - Glavna tužiteljica i tužioci iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona iz Bihaća posjetili su danas Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, u okviru kontinuiranih aktivnosti USAID projekta pravosuđa u podršci tužilaštvima u BiH u procesuiranju koruptivnog, organiziranog i privrednog kriminala.  

Radi se o radno-konsultativnom sastanku razmjene praksi i dobrih iskustava s fokusom na oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelima u oblastima korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

Glavna tema sastanka bilo je procesuiranje krivičnih djela iz oblasti korupcije, organiziranog i privrednog kriminala i oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelima. Uvodne napomene imali su glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva USK iz Bihaća Fadila Amidžić i glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tomislav Ljubić.

Teme o kojima je, između ostalog, razgovarano na tom sastanku bile su činjenično koncipiranje organiziranog činjenja krivičnih djela protiv službene dužnosti, strategija tužilačke prezentacije, zastupanja optužnica i prijedloga za oduzimanje imovinske koristi stečene tim krivičnim djelima, te druga aktuelna pitanja u vezi s tim krivičnim djelima i oduzimanjem imovinske koristi, navodi se.

Delegaciju USAID projekta pravosuđa predvodila je direktorica tog projekta Biljana Potparić-Lipa. Osim zamjenika glavnih tužilaca, šefova i  tužilaca iz odsjeka za korupciju, organizirani i privredni kriminal iz oba tužilaštva sastanku su prisustvovali i predstavnici projekta "Jačanje javnog integriteta u FBiH i RS", te načelnica i istražitelji iz Odjeljenja za privredni kriminal i korupciju MUP-a TK.

- Sastanak je imao za cilj razmjenu dobrih praksi i iskustava u tim oblastima u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, koje je USAID Projekt pravosuđa prepoznao kao jedno od onih koji imaju razvijene modalitete provođenja dobrih praksi u procesuiranju korupcije, organiziranog i privrednog kriminala - ističe se iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Saradnja tužilaštava realizirana je u okviru USAID Projekta pravosuđa i projekta "Jačanje javnog integriteta u FBiH i RS", koji finansira Vlada Velike Britanije.

U delegaciji koja je posjetila to tužilaštvo bila je i ravnateljica Ureda za oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelima iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Marija Vučko.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dvije odgovorne osobe iz Službe za zapošljavanje TK lišene slobode

Donesena prvostepena presuda za Jasnu Mrkonjić iz Tuzle optuženu za ubistvo

Potvrđena optužnica protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana