Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 18:42 |

Saborski zastupnik mostarskim studentima govorio o položaj Roma u RH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. veljače (FENA) - Zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Saboru Republike Hrvatske (RH) Veljko Kajtazi sastao se rektorom Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoranom Tomićem, a zatim je na mostarskom Filozofskom fakultetu održao predavanje na temu "Položaj Roma i romskog jezika u Republici Hrvatskoj".

Rektor Tomić istaknuo je kako je s Kajtazijem razgovarao o unaprjeđenju odnosa između SUM-a i manjina koje taj saborski zastupnik predstavlja u Hrvatskom saboru, priopćeno je s Filozofskog fakulteta.

"Poseban naglasak stavili smo na romsku nacionalnu manjinu. Mi na SUM-u iskazali smo želju i potrebu da stipendiramo jedan broj romskih studenata, da razvijamo suradnju s romskom nacionalnom manjinom u svim onim totalitetima koji postoje unutar nacionalne manjine. SUM želi biti partner na promociji prava i razvijanja identiteta svih manjina uključujući i romsku", kazao je rektor Tomić.

Zastupnik Kajtazi istaknuo je kako želi upoznati većinsko stanovništvo o položaju Roma, romskom jeziku, o kulturi i tradiciji, jer Romi, kako je rekao, gdje god žive znaju sve o većinskom stanovništvu.

"Lokalne samouoprave u Republici Hrvatskoj nemaju svoje akcijske planove za Rome, a na državnoj razini postoji nacionalna strategija, ali u tim planovima u proračunu nemaju sredstva te Romi onda ne mogu ni provoditi akcijske planove", kazao je.

Kajtazi je član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, a bio je i prvi predsjednik Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" koji je osnovan 2007. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Brčko: Na Prutačama otvorena učionica za pripremnu nastavu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'