Najave     | 19.02.2019. 08:28 |

Godišnji forum 'Stanje i perspektive povratka u entitet RS'

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Godišnji forum „Stanje i perspektive povratka u entitet RS“ bit će održan sutra u Doboju u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Forum obuhvata četiri panel diskusije u okviru kojih će o stanju u povratničkim zajednicama govoriti izabrani politički predstavnici povratnika u entitetu Republika Srpska, potom predstavnici privrednog, obrazovnog, zdravstvenog, vjerskog te nevladinog sektora, kao i građanski aktivisti.

Skup, koji će okupiti učesnike iz povratničkih zajednica u RS-u, otvorit će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, dok će uime organizatora rezultate rada i programe Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prezentirati ministar Edin Ramić.

Cilj Foruma jeste putem diskusije analizirati stanje u povratničkim zajednicama te aktuelizirati stvarne potrebe i probleme povratnika, kao i njegove održivosti u entitetu RS-a. Među ključnim problemima s kojima se susreće povratnička zajednica su evidentirani na polju građanskog organizovanja, obrazovanja, pristupa zdravstvenoj, boračko-invalidskoj i socijalnoj zaštiti, te u segmentu zapošljavanja i održivog ekonomskog razvoja.

Skup treba rezultirati donošenjem zaključaka i smjernica važnih za perspektivu povratka u entitetu Republika Srpska, u pravcu uspostavljanja olakšanog dijaloga između institucija vlasti i povratničkih zajednica, a kako bi se prevazišle regionalne, etničke i političke razlike, uklonila diskriminacija u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava te osigurali uslovi za održivost povratka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Dizdar posjetio Gradačac: Važan ekonomski centar, ali i simbol kulturne i društvene raznolikosti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana