Kultura     | 19.02.2019. 13:51 |

Projekt nekropola Kopošići ima historijsku vrijednost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto primio je predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franju Topića s kojim je razgovarao o projektima koje ovo društvo planira realizirati u narednom periodu.

Na sastanku je rečeno kako ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado ove godine proslavlja 70 godina svog postojanja te da je ovim povodom planirano da 7. juna gostuje i u Sarajevu, s obzirom da će imati turneju po mnogim bh.

Topić je pojasnio da u ovom ansamblu  djeluje 37 vrhunskih plesača i pjevača i 14 izvrsnih glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih glazbala, te da je  ’Lado’ arhaična slavenska riječ, često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesmama, sinonim za ‘dobar’ ili ‘mio’.

Za ovaj događaj, važno je osigurati dvoranu u kojoj će se održavati Lado ali i obezbijediti finansijska sredstva za plaćanje troškova smještaja učesnika, istaknuto je tokom sastanka.

Ovom prilikom, Topić je zahvalio Vladi Kantona Sarajevo što je finansijski podržala projekt nekropole Kopošići, koja se nalazi desetak kilometara od Ilijaša, a blizu koje su i ostaci zidina starobosanskog grada Dubrovnika.

-Stari grad Dubrovnik i nekropola stećaka Velikog kneza bosanskog Batića, odnosno Kopošići su zaštićeni nacionalni spomenici, koji imaju neprocjenjivu vrijednost, s tim da će njihova bolja zaštita i restauracija doprinijeti očuvanju ovog neprocjenjivog bogatstva - poručio je  Topić, koji je pozvao i premijera da im se pridruži u obilasku ove nekropole koja obiluje stećcima, što je on sa zadovoljstvom i prihvatio.

Bilo je riječi i o manifestaciji "Ja volim Bosnu i Hercegovinu” koja se tradicionalno održava pet dana u Zagrebu, a isto toliko i u Sarajevu.

Premijer Forto je izvijestio da će putem resornih ministarstva inicirati da se obezbijedi finansijska podrška za spomenute događaje, navodi se u saopćenju Pres-službe Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva

Forto: Svjetska banka može imati ključnu ulogu u razvoju željeznica i ceste Sarajevo-Podgorica

Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu