Bosna i Hercegovina     | 19.02.2019. 14:38 |

Zapošljavanje mladih doktora medicine i stomatologije u TK-u (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 19. februara (FENA) - Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja nastavljaju jedan od, prema riječima resornog ministra Bahrudina Hadžiefendića, najuspješnijih projekata u BiH koji se provodi već treću godinu, a odnosi se na zapošljavanje mladih doktora medicine i stomatologije koji se nalaze na evidenciji za nezaposlene.

Cilj ovog programa je obezbijediti mladi stručni kadar u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, te dati poticaj i podršku upošljavanju doktora medicine i stomatologije koji su imali ugovor o radu potpisan sa zdravstvenim ustanovama po Programu zapošljavanja u 2018. godini, kroz finansiranje zapošljavanja u periodu 12 mjeseci kumulativno.

- Nastavljamo projekt, u martu najvjerovatnije. Na jednoj od sjednica Skupštine kada se bude raspravljalo o rebalansu finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja gdje će biti osigurana sredstva za novi projekt, u koji ćemo uključiti i ljekare koji su u međuvremenu došli na evidenciju nezaposlenih nakon završenog studija medicine i stomatologije - istakao je ministar Hadžiefendić.

Program pored usvajanja znanja i vještina pruža priliku mladim doktorima medicine i stomatologije za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme, a zdravstvenim ustanovama nadomješta nedostatak kadra nastao zbog penzionisanja i odlazaka u inostranstvo radi zapošljavanja.

Nedavno objavljeni poziv ZZO TK-a ostaje otvoren dok zdravstvene ustanove koje su imale zaključen ugovor sa Zavodom po Programu za 2018. godinu ne dostave aplikacije za mlade doktore s kojima su imale zaključene ugovore o radu po Programu, a najduže do 31. marta ove godine.

Na evidenciji nezaposlenih u TK-a 121 doktor je medicine i 15 doktora stomatologije.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2593

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13NLKwvFIwvdNaPbSovA5TWnz_hogf1Cq?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Jačanje medicinskih veza između Izraela i BiH

Zapošljavanje svih ljekara sa Zavoda za zapošljavanje TK

TK - Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana