Bosna i Hercegovina     | 19.02.2019. 16:04 |

Švedski ambasador i bh ministri o zajedničkom radu u razvoju okolišnog sektora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Tokom sastanka ambasadora Švedske u BiH Andersa Hagelberga s više ministara i predstavnika međunarodnih institucija, ministri su izrazili spremnost da zajednički rade na razvijanju okolišnog sektora u BiH uz tehničku podršku Štokholmskog instituta za okoliš.

Istaknuli su potrebu i važnost postojanja strateškog planiranja okolišnog sektora, kao i akcionih planova, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Ovaj sastanak o zaštiti okoliša je ambasador Hagelberg upriličio kao radni ručak za ministra Mirka Šarovića (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH), ministricu Srebrenku Golić (Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske), ministricu Editu Đapo (Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH), Sinišu Milića, gradonačelnika Brčko Distrikta BiH, ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka, specijalnog predstavnika Evropske unije, predstavnike Instituta za zaštitu okoliša grada Štokholma (SEI), kao i za predstavnike Ambasade Švedske.

Cilj  je bio promoviranje početnih aktivnosti vezanih za pružanje podrške razvoju okolišnih strateških dokumenata u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je bio prilika za otvorenu i pozitivnu diskusiju. Svi učesnici su izrazili želju za međusobnom saradnjom kako bi radili zajedno na jačanju strateškog pristupa ovom sektoru.

U ovom, početnom periodu, Institut za zaštitu okoliša grada Štokholma (SEI) treba da izradi detaljni projektni dokument i uslove za dugoročni projekat koji se odnosi na razvoj strategija okoliša u BiH. Ovaj dokument biće osnova za donošenje odluke da li će Švedska finansirati projekat.

- Raduje me da je Ambasada Švedske u mogućnosti da podrži BiH u početnim koracima razvoja okolišnih strateških dokumenata, uključujući državni i na entitetske nivoe, i to uz pomoć znanja i ekpertize stručnjaka iz Štokholmskog instituta za okoliš (SEI). Okolišni sektor čini trećinu legislative EU i upravo zbog toga veoma je važno razviti okolišne politike u BiH. Veliko zadovoljstvo mi pričinjava činjenica da su ministri posvećeni ovom procesu, što su danas i dokazali - rekao je ambasador Hagelberg.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'