Svijet     | 19.02.2019. 18:40 |

Američki razarač 'Donald Cook' u Crnom moru, plovi prema ukrajinskoj luci Odesa

FENA Internet

WASHINGTON/MOSKVA, 19. februara (FENA) - Američki razarač 'Donald Cook' ponovo je u utorak ušao u Crno more kako bi izveo vježbe s Ukrajinom i drugim saveznicima, saopćila je mornarica SAD-a u utorak.

Dolazak broda u Crno more, drugi put ove godine, dešava se usred eskalirajućih napetosti i nasilja između Ukrajine i Rusije.

Razarač 'Donald  Cook' započeo je svoj put kroz moreuz Dardaneli, prema Crnom moru, kako bi sproveo pomorske operacije i pojačao regionalnu pomorsku stabilnost, kao i spremnost i mornaričke sposobnosti zajedno sa NATO partnrerima i saveznicama u regionu, saopćeno je iz pres službe američke 6. Flote, prenosi TASS.

Razrač 'Donald Cook'  posjetit će ukrajinsku luku Odesa, prema riječima admiral James Foggo, zapovjednika pomorskih snaga u Evropi, navdi američki Military Times.

"Ruska aktivnost u prošloj godini bile su sve agresivnije i restriktivnije, osobito u pogledu pristupa Mariupolu", kazao je Foggo.

"Napravili su to namjerno. To je ekonomsko gušenje. Mornari su još uvijek u zatvoru, što me iritira do kraja", rekao je Foggo.

Ruska strana, kako navodi TASS, podsjeća da je razarač 'Donald Cook' dospio u centar pažnje javnosti 2014. godine kada ga je u brišućem letu preletio ruski "Suhoj" Su-24, posle čega je pokrenuta lavina spekulacija šta se tom prilikom dogodilo.

Prema ruskoj verziji, avion je bio opremljen uređajem za elektronske protiumjere koji je navodno potpuno onemogućio rad elektronske opremu na razaraču.Pentagon je, nakon tog dogadaja, oštro protestirao, navodi ruska novinska agencija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!