Kultura     | 19.02.2019. 20:08 |

Vatrometom i koncertom Xing'anmenga u Sarajevu proslavljena Kineska nova godina

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Kineska nova godina, koja je u znaku Svinje počela 5. februara, večeras je vatrometom na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta i koncertom tradicionalno proslavljena u Sarajevu.

Nakon višeminutnog vatrometa predstavnici javnog i političkog života BiH, članovi diplomatskog kora, prijatelji Narodne Republike Kine i poštovaoci kineske kulture u pozorišnom su ambijentu uživali u plesu i pjesmi naroda Xing'anamenga iz Autonomne regije Unutrašnja Mongolija.

Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping je ukazao na važnost međusobne saradnje dviju država, a koja je proteklih godina unaprijeđena, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

- Takav Sporazum je u velikoj mjeri olakšao razmjenu između naša dva naroda. Broj kineskih turista u BiH raste iz dana u dan. Ove godine, mnogi od njih su izabrali da u Sarajevu - historijskom gradu u kojem se susreću kulture istoka i zapada - proslave kinesku novu godinu - ustvrdio je ambasador.

Govoreći o budućnosti, ambasador Ping je izrazio uvjerenje da će zajedničkim naporima saradnja između Kine i BiH polučiti više rezultata.

Kina kao multietnička država od 56 etničkih skupina, u toj velikoj porodici je populacija nacionalnih manjina dosegla 124 miliona građana, od kojih gotovo pet miliona pripada etničkoj grupi Mongola.

- Siguran sam da ćete uživati u nastupu i bolje razumijevati raznolikost i inkluzivnost kineske kulture - podvukao je ambasador Ping te svima poželio sretnu Novu godinu.

Upravo etnička grupa Mongola večeras je upriličila spektakl u Narodnom pozorištu i predstavila izvornu umjetnost koja je protkana mongolskim karakteristikama.

Ansambl je imao brojne turneje po čitavom svijetu, a sarajevski nastup je posljednji na njegovoj turneji povodom Kineske nove godine, čime je glavnom gradu BiH pripala čast da zaokruži evropsku turneju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'