Kultura     | 19.02.2019. 20:30 |

Otvorena izložba 'Imaginarne zastave' Maje Stefanovske i Alena Redžepagića

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Izložba "Imaginarne zastave" Maje Stefanovske i Alena Redžepagića iz Republike Sjeverna Makedonija otvorena je večeras u Galeriji "Preporod" u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" čiji je ovogodišnji moto "Buka i bijes".

Kao multimedijalni izraz, instalacija od 12 printova predstavlja imaginarne zastave (ambleme) bez konkretnih simbola bilo koje pripadnosti – nacionalne, vjerske, političke, rasne, rodne...

Izloženi motivi zastave ne ukazuju niti asociraju na određenu zajednicu ili identitet, već predstavljaju prave i trajne ljudske vrijednosti kao što su empatija, ljubav, kultura, životni resursi.

Umjetnici su organizirali i performans u kojem su pokazali naizmjenično i povremeno uništavanje, ali i obnavljanje izloženih zastava u galerijskom prostoru.

Prvo postavljanje zastava na svojevrsni barjak, kako su pojasnili, zatim doslovno uništavanje i kidanje materijala posljedica je destrukcije, bijesa, frustracije, nemoći...Upornost ljudskih vrijednosti, opet, pokazat će se ponovnim postavljanjem novih zastava.

Redžepagić i Stefanovska su, kako su istakli, željeli pokazati neuništivost esencijalnih ljudskih vrijednosti. Iako ima onih koji uništavanjem pokazuju svoje frustracije, osamljenost ili otuđenost, postoje i oni koji sve nanovo grade.

Upotrebom zastave kao vizualnog elementa umjetnici su ukazali na različit identitet pojedinca: ličnog, kolektivnog i nacionalnog.

Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić i direktorica Galerije "Preporod" Mirsada Baljić zahvalili su Redžepagiću i Stefanovskoj na dolasku te najavili niz kulturnih događaja koji su rezultat dobre kulturne saradnje između dvije države.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Galeriji Preporod otvorena izložba 'Sedam slika Srebrenice'

U sarajevskim galerijima 'Preporod' i 'Roman Petrović' otvorena izložba povodom Dana državnosti BiH

U Galeriji 'Preporod' otvorena izložba 'Sjene i sjećanja' Aldemara Ibrahimovića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom