Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 11:52 |

USR Goražde raskida ugovor o zajedničkim režimima ribolova

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20.februara (FENA) - Udruženje sportskih ribolovaca (USR) Goražde donijelo je odluku o raskidu Ugovora o zajedničkim režimima ribolova potpisanog 2014. godine na federalnom nivou. Na osnovu ovog ugovora ribolovci iz drugih kantona imali su privilegiju besplatno loviti na području koje pripada goraždanskom udruženju, od Novog Goražda do Osanice.

 Raskidanjem ugovora ta mogućnost je ukinuta, a predstavnici Udruženja sportskih ribolovaca naglašavaju da su ovom odlukom zaštitili interese i stvorili mogućnost povećanja prihoda na osnovu naplate dnevnih, vikend i godišnjih dozvola.

Edin Čovčić potpredsjednik USR Goražde kazao je Feni da je ugovor nanosio veliku štetu udruženju dodajući da su se uz besplatan lov, pojedinci služili i nedozvoljenim mamcima.

„Mi čuvamo, održavamo i obnavljamo riblji fond. Prošle godine smo izdvojili 5.000 KM za poribljavanje pastrmkom. Što se tiče ugovora, na nagovor velikog broja naših članova morali smo ga raskinuti jer nije nam donio nikakvu korist, samo štetu. Mi nismo mogli ribolovcima sa strane naplaćivati dnevne dozvole. Osim toga susjedno udruženje iz Ustikoline je našim članovima prodavalo ribolovne dozvole po cijeni nižoj od propisane pravilnikom“ - kazao je Čovčić.

Raskidanjem ugovora o zajedničkim režimima ribolova u udruženju smatraju da će povećati broj naplata dnevnih, vikend i godišnjih dozvola, koje koštaju 10 KM, 20 KM i 100 KM. Povlašteni status trenutno imaju penzioneri koji za godišnju dozvolu izdvajaju 50 KM i mlađi juniori 25 KM. U udruženju su pokrenuli inicijativu i za izmjenu Pravilnika o naplati dozvola.

„Postoji potreba za izmjenom zato što nije pošteno da, primjera radi, nezaposleni demobilisani borci dozvole moraju platiti 100 KM, takođe i studenti i ostali nezaposleni građani koji bi željeli da se bave ribolovom. Smatramo da to nije pravdeno i da to treba izmjeniti“ - ističe Čovčić.

Dodaje da je u 2019. godini udruženje uspjelo prodati oko 90 dozvola, što je najveći broj u poređenju s prethodnim godinama. Očekuje da će se povećati i broj članova kojih trenutno ima 240.

„Povećanjem  broja naplate dozvola i omasovljenjem članstva u narednom periodu očekujemo da ćemo imati i bolje uvjete za rad udruženja koje uglavnom i zavisi od ove vrste naknade. Jedna od planiranih aktivnosti u ovoj godini je uređenje ribarskih staza. Međutim taj plan nam malo remeti izgradnja podzide. Moramo vidjeti kuda će se ona graditi da bi mi mogli uskladiti svoje aktivnosti u tom smislu“ - zaključuje potpredsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Goražde.

Kada je riječ o sportskom dijelu, prvo takmičenje u ovoj godini planirano je 3. marta u Goraždu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada BPK za rekreacioni kompleks bazena u Vitkovićima izdvojila 350.000 KM

Za subvencioniranje nabavke ogrijeva za penzionere u BPK Goražde 50.000 KM

Potpisivanje ugovora između JP Komunalno i JP Mostar Parking

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'