Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 12:04 |

Delegatima Doma naroda uručena uvjerenja o dodjeli mandata

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Na konstituirajućoj sjednici novog četvorogodišnjeg saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, novoizabranim delegatima je uvjerenja o dodjeli mandata uručio član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović.

Mandati su dodijeljeni za 17 Bošnjaka, 17 Hrvata, 14 Srba i sedam predstavnika Ostalih.

Svi delegatski klubovi time će biti kadrovski popunjeni tačno propisanim brojem delegata izuzev Kluba Srba kojem nedostaju tri člana, ali je iz CIK-a najavljeno da će se bnačin ove kadrovske popune propisati posebnim aktom.

Prema oficijelnom dnevnom redu, na konstituirajućoj sjednici treba da budu izabrani i članovi novog rukovodstva Doma, kao i delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženo je također da se delegati danas izjasne i o budžetu Federacije BiH za 2019. godinu. Ako taj akt odobre u istom tekstu koji je u januaru prihvatio Predstavnički dom, steći će se uvjeti za operativnost budžeta, odnosno finansijsku deblokadu Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova vrsta blokade nastala je zbog toga što budžet dosad nije odobren u oba doma Parlamenta FBiH budući da Dom naroda, za razliku od Predstavničkog, nije bio ni konstituiran u postizbornom sazivu.

Zbog toga u ovoj godini dosad nisu bile moguće nikakve isplate budžetskim korisnicima među kojima su i ratni vojni te civini invalidi.

Današnja konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH održava se nakon više od četiri mjeseca od provedenih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Počela je intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine. 

Prema propisima, Dom naroda sastoji se od ukpno 58 delegata - po 17 iz tri konstitutivna naroda i sedam iz reda Ostalih.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije