Svijet     | 20.02.2019. 14:47 |

Zovko traži jednak tretman hrvatskih radnika u Švicarskoj

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 20. veljače (FENA) - Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta na današnjoj je sjednici usvojio Izvješće o preporukama Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i Visokoj predstavnici o Institucionalnom okvirnom sporazumu između Europske unije i Švicarske Konfederacije.

Pregovori oko ovog Sporazuma trajali su od 2014. godine do kraja 2018. godine i članice EU-a vrlo su ga dobro prihvatile, ali još ostaje da Švicarska ratificira zaključke pregovora, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Danas usvojenim Izvješćem Europski parlament ohrabruje Federalno vijeće Švicarske da podrži usuglašeni tekst.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, koja je sudjelovala kao izvjestiteljica u sjeni, pozvala je Švicarsku da skrati rok primjene prijelaznih mjera za radnike iz Hrvatske.

Naime, Švicarska je nedavno produžila prvobitni rok od dvije godine, bez obzira na činjenicu da se priljev Hrvata u Švicarsku već odavno stabilizirao. Zovko je u pregovorima o postizanju kompromisa jasno naglasila to pitanje i osigurala da bude uključeno u konačni tekst Izvješća.

U pregovorima je bilo puno govora i o tzv. „pratećim mjerama", koje je Švicarska uvela 2004. godine s ciljem zaštite švicarskih poduzeća od dampinga plaća i nepravedne konkurencije, a koje nisu usuglašene sa Sporazumom između EU-a i Švicarske o slobodnom kretanju ljudi.

Prema tim mjerama, poduzeća iz EU-a, koja žele pružati svoje usluge u Švicarskoj, dužna su to najaviti osam dana unaprijed, te platiti dodatnu naknadu. Tako je 37 posto poduzeća iz EU-a predmet čestih kontrola u odnosu na samo 3 posto švicarskih poduzeća, bez obzira na jednaku razinu neusklađenosti, što je očit primjer nejednakog tretmana, za koji Europski parlament preporučuje da se popravi.

Nakon današnjeg glasanja na Odboru za vanjske poslove, Izvješće se prosljeđuje na konačno usvajanje na drugoj plenarnoj sjednici, koja će se održati u ožujku u Strasbourgu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'