Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 15:50 |

Švedska finansira izradu entitetskih strategija životne sredine

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 20. februara (FENA) - Izradu Strategije zaštite životne sredine Republike Srpske (RS) finansirat će Kraljevina Švedska.

Osim strateškog dokumenta za taj bh.entitet, švedski stručnjaći će raditi i strateške dokumente za zaštitu životne sredine za Federaciju BiH i za Brčko Distrikt.

U skladu s mehanizmom koordinacije, ova tri strateška dokumenta činit će Strategiju zaštite životne sredine BiH, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Kako navode, u tom resoru je, u okviru prve faze definisanja projektnog zadatka za izradu strategije zaštite životne sredine RS, održan sastanak na kojem su predstavnici institucija tog bh.entiteta, predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora razgovarali s ekspertima Štokholmskog instituta za životnu sredinu (SEI), koje je Ambasada Švedske u BiH angažovala da izrade ovaj strateški dokument.

Zadatak švedskih stručnjaka je da, nakon razgovora sa predstavnicima nadležnih institucija iz RS, na osnovu ustanovljenih očekivanja i strateških prioriteta, izrade detaljne projektne zadatake, kojima će se definisati sadržaj, prioriteti, očekivani rezultati i nosioci realizacije predviđenih mjera.

Resorna ministrica Srebrenka Golić je izrazila očekivanja da će se nadležne institucije i akademska zajednica RS maksimalno angažovati u izradi projektnog zadatka, kako bi taj bh.entitet dobio kvalitetan strateški dokument, tim prije što za njegovu izradu neće biti izdvajana sredstva iz budžeta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Švedska će nastaviti s planovima za slanje vojnika u Latviju

Švedska će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu