Ekonomija     | 20.02.2019. 16:55 |

Novalić: Vlada nastavlja s restriktivnom budžetskom politikom

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Federalni premijer Fadil Novalić obrazložio je Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu delegatima na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Zamolio ih je da podrže budžet u iznosu od 2.653.000.000 KM, kako bi mogao stupiti na snagu, jer je još ranije usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. 

- Vlada nastavlja sa restriktivnom budžetskom politikom usmjerenom ka ograničavanju rasta tekuće potrošnje kako bi više sredstava bilo usmjereno na kapitalne investicije - ustvrdio je Novalić. 

U okviru kapitalnih transfera javnim poduzećima najznačajnija povećanja sredstava, kaže, odnose se na unapređenje avio prometa Federacije BiH – JP "Aerodrom Mostar", gdje je povećanje u odnosu na prethodnu godinu jedan milion KM, kao i za unapređenje avio prometa Federacije za aerodrome u Tuzli i Sarajevu te kapitalni transfer javnim preduzećima - za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu 13 miliona KM.

- U cilju poboljšanja položaja mlađih kategorija stanovništva i prepoznajući potrebu za rješavanjem njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja planirana su sredstva u iznosu od 15 miliona KM kao subordinirani dug prema Union banci, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja navedene kategorije stanovništva - rekao je Novalić. 

Također, 10 miliona KM predviđeno je na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u svrhu uvezivanja staža za uposlene, od čega se devet miliona KM odnosi na preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, a jedan milion maraka se odnosi na uvezivanje staža za uposlenike privatnih preduzeća.

U okviru kategorije tekućih rashoda najznačajnije povećanje se odnosi na tekuće transfere i druge tekuće rashode.

- Planirano povećanje tekućih transfera u 2019. godini odnosi se prvenstveno na povećanje transfera za MIO/PIO za 30,2 miliona KM u odnosu na Budžet za 2018. godinu, uslijed povećanog izdvajanja po osnovu člana 129. Zakona o MIO/PIO  i Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca obrambeno-oslobodilačkog rata, te povećanje transfera za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u iznosu od 2,5 miliona KM koje se odnosi na finansiranje programa Fonda solidarnosti (nabavka citostatika za liječenje melanoma i nabavka tuberkulostatika) - naveo je Novalić.

Potvrdio je da Vlada ostaje opredijeljena da nastavi aktivnosti na sufinansiranju projekata uspostavljanja industrijskih zona u jedinicama lokalne samouprave gdje su do sada zabilježeni, kako kaže, dobri rezultati, te je u tu svrhu planirano 4,5 miliona KM.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Predstavnički dom prihvatio Prijedlog budžeta FBiH za 2024.

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Ambasada BiH u Sloveniji nije primila zahtjev za pomoć u vezi zapaljenog autobusa

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!