Kultura     | 21.02.2019. 13:20 |

Muzičari 'Bečke kamerne simfonije' nastupili u Sarajevu

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 21.  februara (FENA) - Austrijski gudački ansambl „Bečka kamerna simfonija“  je u okviru Festivala "Sarajevska zima“ nastupio sinoć u Domu Oružanih snaga.

Dobrodošlicu publici i umjetnicima iz Beča otvarajući koncert izrazili su direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić i ambasadorica Austrije u BiH Urlike Hartmann, izražavajući obostrano zadovoljstvo i zahvalnost zbog  doprinosa organiziranju sinoćnjeg koncerta.

Kompozicije Gustava Mahlera, Johanne Doderer, Hansa Gála, Stefana Pelzla, Ernsta Kreneka i Ericha Wolfganga Korngolda izveli su Lukas Medlam (1. violina), Matyas Andras (2. violina), Nebojša Bekčić (viola), Sergio Mastro (violončelo) i Damían Posse (kontrabas).

Kamerni ansambl "Bečka kamerna simfonija" je osnovan u Beču 2006. godine povodom 250. godišnjice rođenja W. A. Mozarta. Ansambl je debitirao u Španiji, a nakon toga su se nizali nastupi širom svijeta, od Istanbula do Južne Amerike. U početku su na repertoaru ansambla prvenstveno bile kompozicije Mozarta i Bečke klasike, ali su u repertoar ubrzo uvrštene i savremene kompozicije iz 21. vijeka.

Sinoćnji koncert u Sarajevu organizirao je Austrijski kulturni forum, koji je dio Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini, a otvoren je početkom decembra kao platforma za razmjenu između Austrije i Bosne i Hercegovine u oblastima umjetnosti, kulture, znanosti i obrazovanja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana