Bosna i Hercegovina     | 22.02.2019. 12:33 |

SDP: Javno-privatno partnerstvo može spasiti javna preduzeća i poboljšati usluge

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić podnio je inicijativu za donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH, u trenutku sve glasnijih priča o prodaji, prije svega BH Telecoma i elektroprivreda, te drugih javnih kompanija.

- Potrebno je usvojiti Zakon o javno-privatnom partnerstvu FBiH, koji će pomoći od propadanja ili prodaje javnih kompanija poput BH Telecoma ili elektroprivreda. Pored toga, na ovaj način se mogu osigurati i kvalitetnije usluge za građane, te investicije za koje država trenutno nema kapaciteta samostalno da realizuje - navodi Čengić.

Nacrt ovog zakona je predložila Vlada FBiH dok je premijer bio Nermin Nikšić i odobren je od strane Parlamenta FBiH još 2014. godine. Međutim, Vlada FBiH koju vodi Fadil Novalić, već četiri godine prijedlog ovog Zakona drži u ladicama i ne stavlja ga u parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz SDPBiH.

SDPBiH je zajedno s NS-om i DF-om za ovu javnu politiku i donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH dobio podršku američkog Nacionalnog demokratskog instituta, te će se kampanja zagovaranja nastaviti u narednim mjesecima.

- Usvojeni nacrt zakona, te analiza Ureda za reformu javne uprave su odlična polazišta za donošenje ovog Zakona i realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva u FBiH - dodao je Čengić.

Prilikom prezentacije ove politike tokom predizborne kampanje, sadašnji ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta isticao je da se na ovaj način mogu značajno poboljšati usluge u javnom prijevozu te rješavanje problema saobraćaja u mirovanju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'