Kultura     | 22.02.2019. 13:16 |

Izložbom starih fotografija Bihaća počelo obilježavanje Dana grada

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 22. februara (FENA) - Izložbom starih fotografija Bihaća u Gradskoj galeriji, počela je manifestacija "Dan grada“, odnosno obilježavanje 759 godina grada na Uni.

-Još 1993. godine obratio sam se Austrijskoj nacionalnoj biblioteci i iz njihove fototeke dobio fotografije Bihaća iz 1908. i 1933. godine. Uvijek istražujem i prikupljam historijsko nasljeđe, fotografije i dokumente našeg grada i kantona. Ovo je na neki način poklon mojim sugrađanima u posebnoj prilici za sve nas - rekao je kolekcionar starih fotografija Bihaća Almir Kurtović.

Direktor Gradske galerije u Bihaću Adnan Dupanović istakao je kako je izloženo 18 fotografija, te da će izložba biti otvorena 21 dan.

-Nije bilo boljeg momenta za ovu izložbu. Već smo dugo u kontaktu sa Almirom Kurtovićem, koji se već duži vremenski period bavi istraživanjem historijskog nasljeđa našeg grada i prikupljanjem fotografija. Posebnost izložbe je u tome što je kolekcionar  otkupio autorska prava na skenirane negative ovih fotografija, pa smo bili u mogućnosti da ih produciramo u velikim formatima - dodao je Dupanović.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa ponovio je kako je ovom izložbom počeo sedmodnevni program obilježavanja manifestacije "Dan grada“.

-Krenuli smo nekim redom i vjerujem da je tako najbolje. Počinjemo dakle emotivno i sjetno, jer su neke od ovih fotografija starije od stotinu godina. To je jedan od najboljih načina praćenja razvoja našeg grada. U svakom slučaju zadovoljstvo je gledati  fotografije našeg grada iz bilo kojeg perioda - riječi su predsjedavajućeg Gradskog vijeća Davora Župe.

Izložba starih fotografija Bihaća u Gradskoj galeriji otvorena je do 14. marta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom