Bosna i Hercegovina     | 22.02.2019. 13:51 |

Novalić: Utvrđeni odgovori na pitanja EK, prihvaćena Lukačeva ostavka

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Federalna vlada utvrdila je na hitnoj sjednici odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije. 

To je nakon sjednice saopćio na pres-konferenciji premijer Fadil Novalić.

Od drugih odluka s današnje sjednice, naveo je da je prihvaćena ostavka direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača.

Premijer je također prenio stav Vlade s današnjeg hitnog zasjedanja da je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, iniciran od Demokratske fronte i Građanskog saveza, neizvodiv u predloženoj formi i da treba sačiniti racionalan prijedlog tog zakonskog akta.

Također je saopćio da je Vlada, izmjenom odgovarajuće odluke, harmonizirala s Republikom Srpskom propise o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kvaliteta pri izvozu i uvozu određenih proizvoda. Budući da je dosadašnji federalni propis bio skuplji za uvoznike pa su se neki radije odučivali za prijelaz preko Republike Srpske, harmonizacijom je visina naknada zdravstvene kontrole proizvoda na granicama svedena na 20 KM po šleperu proizvoda.

Odgovarajući na novinarska pitanja povodom današnje Vladine odluke o povećanju minimalnih penzija u FBiH za 3, 2 posto, Novalić je naveo da su za mandata aktuelne vlade bila dva povećanja u prošloj godini, kao i da će shodno reformisanom zakonu o PIO, osim današnjeg povećanja, biti još jedno u 2019. godini, za sve penzionere.

Cilj je, istakao je, da minimalne penzije pređu iznos od 400 KM na osnovu učinaka iz ovog mandata, a podsjetio je da je njegova Vlada, kada je tek stupila na dužnost, zatekla stanje u kojem su isplate penzija kasnile a minimalna iznosila 326 KM.

Govoreći o tome šta smatra najboljim učincima, a šta neuspjesima njegove vlade, premijer je upravo reformu penzionog zakonodavstva te radne legislative, kao i značajno povećanje fiskalne discipline, naveo kao pozitivne stvari, a kao jednu od negativnih, što nije bilo velikih pomaka u borbi protiv korupcije, a to u ovom slučaju znači da još nije došlo do uspostave odgovarajućeg specijalnog sudskog odjela.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!