Bosna i Hercegovina     | 22.02.2019. 14:00 |

NVO: Ključni problemi Srba povratnika u FBiH su zapošljavanje i povrat imovine

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Predstavnici nevladinih organizacija koje okupljaju Srbe u Federaciji Bosne i Hercegovine upozorili su danas na položaj ovog konstitutivnog naroda, ocjenjujući da njihova brojna prava nisu ispoštovana.

Napomenuli su da je veći dio njihove imovine uništen, da većina nije ni mogla vratiti svoju imovinu jer je potrebno priložiti dokaz o vlasništvu jedan kroz jedan, što mnogi nisu mogli uraditi jer je malo onih koji su imali takvo vlasništvo nad imovinom.

Također, istaknuli su problem zapošljavanja u entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama i organima vlasti gdje bi trebalo biti najmanje 30 posto zastupljenosti svakog od tri konstitutivna naroda po popisu iz 1991. godine kako su propisali ustavi i zakoni.

Kako bi ilustrirao podatak o malom broju zaposlenih Srba, predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović za primjer je uzeo podatke o broju Srba zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Potvrdio je da je u toj instituciji 2017. godine od 329 zaposlenih bilo 10 Srba, a od 19 rukovodećih pozicija (načelnici uprava, odjela i sektora) bilo je 17 Bošnjaka i dva Hrvata.

Radanović kao i Ignjat Simić iz Saveza općinskih udruženja izbjeglih i raseljenih osoba Republike Srpske pozvali su novinare da istraže koji je to broj Srba zaposlenih u federalnim i kantonalnim institucijama, kao i broj Bošnjaka u republičkim institucijama drugog bh. entiteta.

Simić je ocijenio da bolji položaj od Srba u Federaciji imaju migranti koji posljednjih mjeseci ilegalno ulaze u BiH, ali i dodao da za sve ne krivi predstavnike vlasti u Federaciji nego i u Republici Srpskoj za koje kaže da nisu učinili dovoljno za povratak Srba.

Osvrnuli su se i na promjenu naziva ulica u Sarajevu nakon proteklog rata tvrdeći da su izmijenjeni oni nazivi koji su dati prema herojima antifašističke borbe srpske nacionalnosti, ali i oni koji asociraju na bilo šta srpsko.

Radanović, koji ujedno predstavlja i kooridnaciju udurženja Srba najavio je podnošenje inicijative za izmjene naziva ulica gradskom i općinskim vijećima te Kantonalnoj skupštini Sarajeva.

Kazao je i da njegova tvrdnja ne ide u pravcu da je u Banjoj Luci situacija drugačija, ali napominje da Banja Luka ne pretendira da bude glavni grada države te da bi Sarajevo kao glavni grad BiH trebao imati multietnička obilježja.

Sporna je i činjenica što niti jednom za potpredsjednika Federacije BiH nije izabran Srbin povratnik, nego je to uvijek bio Srbin koji je tokom rata bio u Sarajevu, dok je u Republici Srpskoj entitetski potpredsjednik iz reda Bošnjaka bio uvijek Bošnjak povratnik.

Pitanja koja ukazuje na neravnopravan položaj Srba u Federaciji BiH nastojat će rješavati postepeno u cilju vraćanja njihove imovine, većeg zapošljavanja i promjena naziva ulica i trgova.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poljski parlament raspravlja o zakonu o zabrani povorki ponosa LGBT zajednice

Bukvarević: Borci iz Distrikta moraju uživati identična prava kao i svi drugi

Objavljeni javni pozivi za sufinansiranje liječenja i drugih troškova

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana