Sport     | 22.02.2019. 14:21 |

U dvorani "Novo Sarajevo" u nedjelju otvaranje savremene streljane

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - U Sportskoj dvorani "Novo Sarajevo" u nedjelju će svečano biti otvorena nova streljana. 

Na otvaranju će biti upriličeno i prvo zvanično takmičenje - 1. kolo bh. lige u streljaštvu u organizaciji Streljačkog saveza Bosne i Hercegovine. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo na pres-konferenciji je kazao da je strelište koncipirano još dok se pravila sportska dvorana, te da je trebalo skoro dvije godine da se provedu sve procedure i nabavka opreme, koja će omogućiti da ova streljana zaživi u potpunosti.

- Streljana ima najsavremeniji elektronski SIUS sistem meta za vazdušno oružje, koji omogućava održavanje svih nivoa međunarodnih takmičenja, ali i ono što je najbitinije - aktivan trenažni proces za vrhunske strijelce kao i za početnike. Stavljanjem u funkciju streljane zaokružili smo kapacitete dvorane, koja s ovim sasvim sigurno trenutno spada među najmodernije objekte u BiH - kazao je Koldžo.

Dodao je da su u općinskom budžetu predviđena sredstva za održavanje škola streljaštva, te da će se uspostaviti saradnja s osnovnim školama i klubovima s ciljem promocije sportskog streljaštva. 

Generalna sekretarka Streljačkog saveza BiH Aida Hunček-Pita kazala je da je "ovako tehnički opremljena strljeljana nešto revolucionarno, ne samo za ovu općinu i grad već za cijelu BiH". 

- Streljaštvo, kao i ostali sportovi u BiH, su u nezavidnom položaju u BiH kada su u pitanju uvjeti u kojim radimo. Otvaranjem ovakve streljane naši strijelci će biti korak bliže svojim kolegama iz drugih zemalja što se uvjeta treniranja tiče. Tehnički dio streljane je zadnja generacija tehnologije elektornskih meta. Korištenje ove streljane strijelcima će omogućiti da ostvaruju norme, potrebne za kvalifikacije na svjetskim takmičenjima po ISSF standardu. Do sada su naši sportisti za to bili uskraćeni. Od sada će, zahvaljujući Općini i načelniku Koldži, kvalitet strijelaca biti na većem novu - kazala je Hunček - Pita. 

Zvanično otvaranje streljane u Sportskoj dvorani "Novo Sarajevo" bit će obavljeno u nedjelju, 24. februara, u 11.15 sati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo nastavlja podršku Memorijalnom centru Potočari

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu