Bosna i Hercegovina     | 22.02.2019. 14:33 |

Kontinuirani nadzor i sprečavanje devastacije spomenika prirodne baštine u KS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović održao je danas sastanak s direktorom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Nervinom Dacićem s kojim je razgovarao o zajedničkim nadležnostima u sektoru graditeljskog kulturno - historijskog naslijeđa, a poseban akcenat je stavljen na zaštitu prirode.

Zajednički je stav da Zavod treba raditi na jačanju organizacionih i kadrovskih kapaciteta, kako bi se očuvao dostignuti stepen zaštite u zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo, ali i unaprijedila zaštita drugih prostora koji obiluju prirodnim resursima.

Jedna od značajnih aktivnosti na kojima trenutno sarađuju Ministarstvo i Zavod tiče se pripreme "Stručnog obrazloženja zaštite prioritetnih pojedinačnih spomenika prirodne baštine iz oblasti hidrogeološkog i geomorfološkog spomeničkog naslijeđa Kantona Sarajevo", koji uključuje oko 90 pojedinačnih prirodnih spomenika.

Kako je istaknuto, taj dokument se priprema kako bi se prema Skupštini Kantona Sarajevo predložila pravna i institucionalna zaštita spomenika prirodne baštine te na taj način osigurao kontinuiran nadzor i sprečavanje njihove devastacije i propadanja.

Na sastanku je bilo govora i o tome da se, koristeći međunarodna iskustva, uspostave posebne procedure, uslovi i kriteriji u vezi energijske sanacije objekata kulturno - historijskog naslijeđa, budući da Ministarstvo u saradnji sa UNDP-ijem planira u 2019. godini, u okviru raspoloživih sredstava, uključiti i objekte ovog tipa za provođenje mjera povećanja energijske efikasnosti, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo