Bosna i Hercegovina     | 22.02.2019. 15:17 |

Ćosić s delegacijom iz Slovenije ukazao na problem nelegalnih diploma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Goran Ćosić na današnjem sastanku sa zamjenicom ministra za obrazovanje, znanost i sport Republike Slovenije Martinom Vuk naglasio je da se sa problemom nelegalno stečenih i falsifikovanih diploma susreće čitav region, te da je riječ o pitanju koje treba krajnje ozbiljno tretirati.           

- U interesu Bosne i Hercegovine je da se ovakvi slučajevi što prije otkriju i procesuiraju. Ne smijemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci koji su nelegalno došli do diploma bilo srednjih škola, bilo fakulteta, bace ljagu na čitav naš obrazovni sistem. Moramo učiniti maksimum da zaštitimo one koji su radom i zalaganjem stekli diplome - konstatovao je Ćosić i podsjetio da su određene aktivnosti na provjeri diploma već pokrenute prije svega u javnoj upravi.

Vuk je pohvalila saradnju dvije zemlje u oblasti obrazovanja, a kao jedinu poteškoću u provođenju nastave na slovenačkom jeziku istakla je obezbjeđivanje prostora za izvođenje nastave. Izrazila je očekivanje da se i ovo pitanje u saradnji sa nadležnim obrazovnim vlastima može riješiti.

Tokom susreta zaključeno je da je Protokol o saradnji BiH i Slovenije u oblasti obrazovanja model kako treba uređivati odnose u toj oblasti, jer donosi puno benefita učenicima i studentima u obje zemlje.

U oblasti sporta, istaknuto je da je u završnoj fazi provođenje procedure za potpisivanje memoranduma o saradnji u toj oblasti,  a gosti iz Slovenije pohvalili su organizaciju Evropskog olimpijskog festivala mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i poslanik u Državnom zboru Republike Slovenije i predsjednik parlamentarne Grupe prijateljstva sa BiH Marko Koprivc i ambasadorica Republike Slovenije Zorica Bukarac, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana