Bosna i Hercegovina     | 22.02.2019. 16:32 |

Predstavnici sindikata zdravstvenih radnika USK zasad neće u štrajk (VIDEO)

FENA Alma Pasic

 

BIHAĆ, 22. februara (FENA) - Sindikat zdravstvenih radnika Unsko-sanskog kantona za sada neće posezati za nepopularnim mjerama, kako bi bili ispunjeni zahtjevi koji su postavljeni pred Vladu Kantona.

Povećanja plata će biti, kazao je prvi čovjek sindikata Mirsad Muhamedagić nakon današnjeg  sastanka u  kantonalnom Ministarstvu zdravstva. Rok za ispunjenje zahtjeva sindikata je 31. mart ove godine.

- Moram iskazati zahvalnost, danas su se ipak nek stvari otvorile i blizu smo dogovora, s tim što je ovaj Sindikat dao pregovaračkom timu Vlade USK rok do 31. marta da se pripreme svi ti akti da bi mogli pristupiti potpisivanju izmijenjenog kolektivnog ugovora- izjavio je Muhamedagić. 

Sindikat zdravstvenih radnika traži povećanje koeficijenta za 0,5 za sve uposlene u zdravstvu, počev od pomoćnih  radnika do subspecijalista. 

- Jedan od zaključaka je da Ministarstvo zdravstva zajedno sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja i direktorima zdravstvenih ustavnova analiziraju finansijski izvještaj za 2018. godinu i iznađu mogućnosti za implementaciju ovih prijedloga koji nam je dao Sindikat - ističe Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i socijalne politike USK.

Dodaje da će, ukoliko bude potrebno, biti formirana Komisija koja će snimiti finansijsko stanje zdravstvenih ustanova, ali i drugih problema, te ponuditi rješenje.

Za to vrijeme, štrajk doktora medicine i stomatologa traje već pet dana. U međuvremenu je održana i sjednica Upravnog odbora.

- Upravni odbor u puno sastavu  i predstvanici zdravstvenih ustanova u kojima je ispoštovan kolektivni ugovor odlučuju da se krene u tzv. zaoštravanje štrajka. To podrazumjeva da pozovemo sve kolege na jedan dan, jer to je naše legitimno zakonsko pravo, u protestnu šetnju do institucija koje su u obavezi da riješe ove naše probleme. - kazao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK dr. Nedim Kurtagić.

Ministrica Ćemalović ističe da ne bježi od razgovora sa sindikatom, ali sugeriše da menadžmenti ustanova trebaju tražiti rješenje i u uštedama.

- Ono što je bilo u mogućnosti da uradi ministarstvo to je već i odradilo, a to je po onim zaključcima koje su oni naveli mi smo to pokrenuli. Otvorili smo milion pitanja i došli do informacija da u određenim zdravstvenim ustanovma ima velikih problema. Morat će se menadžment uozbiljiti i naći snage unutar ustanova da iznađe mogućnost uštede i mogućnost zarade - navodi ministrica.

Podsjećamo, zahtjevi Sindikata doktora medicine se odnose na isplatu razlike plata za tri mjeseca, koja im pripada po važećem Kolektivnom ugovoru.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2614

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xkc-fioaFXm_SurL9cy3o_M2f6b35laT?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu