Ekonomija     | 23.02.2019. 13:31 |

Obrtnička komora BPK prva u FBiH izradila obrtnički registar

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. februara (FENA) - Obrtnička komora Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde prva je u Federaciji BiH izradila obrtnički registar - potvrdio je Feni predsjednik kantonalne Obrtničke komore Ahmed Popović.

Po njegovim riječima, to je zakonska obaveza koju su trebali izvršiti Vlada FBiH i federalna Obrtnička komora. Dodaje da izrada obrtničkog registra i njegova primjena donose brojne prednosti za obrtnike, ali i lokalne zajednice, kantone i FBiH.

-Na ovaj način imamo uvid u broj vezanih obrta, srodnih djelatnosti, broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača i sve ono što je vezano za obrt i poduzetništvo u kantonu. To je registar obrtnika s opisom njihovih obrta, podacima o uplatama članarina, podsticajima koje su dobili za posljednjih deset godina i drugim neophodnim podacima. Bez obrtnog registra nije moguće provesti nijedan program, on jasno pokazuje broj aktivnih obrtnika, one koji učestvuju u radu komore - rekao je Popović.

Dodaje da je u pripremi zakon o obrtu koji bi trebao donijeti neke pozitivne stvari. Napominje da se, poput ostalih grana privrede i obrt u teškim ekonomskim uslovima poslovanja, suočava s povećanim trendom gašenja registrovanih obrta.

- Prema podacima Obrtničke komore BPK Goražde, više od 30 obrtnika ugasilo je obrt u prošloj godini. Smatramo da ipak nije toliko alarmantno stanje, jer su među njima i poljoprivredni proizvođači, ali je svakako dobar povod za poduzimanje određenih koraka. Primjera radi, dvojica taksista su se odjavila ili jedan automehaničar - kaže Popović.

Naglašava da su razlozi gašenja obrta različiti, a najčešće je riječ o teškim ekonomskim uslovima i nelojalnoj konkurenciji.

- Postoji ta nezdrava konkurencija i siva zona koje smo svjesni. S druge strane, ima i onih koji su otišli u zasluženu penziju, neki su samo odjavili djelatnost. Činjenica je također, da mnogi poljoprivredni proizvođači uglavnom pokušavaju registrovati gazdinstvo dok su neki podsticaji i subvencije aktivni, čim ih država prestane subvencionirati oni se odjavljuju - smatra predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde.

Na području BPK Goražde trenutno je registrovano više od 280 obrtnika. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'