Magazin     | 25.02.2019. 09:21 |

Oscari za "Romu" i "Bohemian Rhapsody", Mahershala Ali najbolji sporedni glumac

FENA Agencije

 

LOS ANGELES, 25. veljače (FENA) - Mahershala Ali osvojio je Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Zelena knjiga: Vodič za život", meksički film "Roma" Alfonsa Cuarona osvojio je Oscara za najbolji film na stranom jeziku, a "Bohemian Rhapsody" nagrađen je u kategoriji montaže.

Mahershala Ali, kojemu je ovo drugi Oscar, nagrađen je za ulogu u filmu "Zelena knjiga: Vodič za život" inspiriran istinitom pričom o afro-američkom klasičnom i jazz pianistu i njegovu vozaču i tjelohranitelju, prenosi Hina.

Prvog Oscara 45-godišnji Ali osvojio je prije dvije godine za ulogu u filmu "Mjesečina".

Zahvaljujući na nagradi, Ali je rekao kako je "pokušavajući uhvatiti suštinu Dona Shirleya dosegao svoje granice, što pokazuje kakva je on osoba bio i kakav je život vodio".

Film "Zelena knjiga" nominiran je u pet kategorija, uz ostalo za najbolji film, glavnu mušku ulogu i originalni scenarij.

Uz Alija u toj su kategoriji bili nominirani i Adam Driver (Crni član KKKluba), Sam Eliott (Zvijezda je rođena), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?) i Sam Rockwell (Čovjek iz sjene).

"Roma" najbolji film na stranom jeziku

Film "Roma", crno-bijeli film o spremačici u obitelji srednje klase, smješten u sedamdesete godine prošloga stoljeća, inspiriran je Cuaronovim djetinjstvom i ženom koja ga je odgajala.

Osim Cuaronova filma, koji je Meksiku donio prvog Oscara u povijesti, u toj su kategoriji bili nominirani i poljski film "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog, koji je nominiran i režiju, njemački film "Werk ohne Autor", japanski "Obiteljske veze" i libanonski "Capharnaum".

Montaža za "Bohemian Rhapsody"

Uz "Bohemian Rhapsody"  u kategoriji montaže bili su nominirani i filmovi "Crni član KKKlana", "Miljenica", "Zelena knjiga: Vodič za život" i "Čovjek iz sjene".

"Bao" i "Spider-Man: Novi svijet" najbolji animirani filmovi

Najboljim dugometražnim animiranim filmom proglašen je film "Spider-Man: Novi svijet", a u toj su mu kategoriji konkurirali "Izbavitelji 2", "Otok pasa", "Krši i lom 2" i "Mirai no Mirai".

Filmu "Bao" o ženi koja žudi za majčinstvom redateljice Domee Shi, prvi Pixarov kratki film koji je režirala žena, nagrađen je Oscarom za najboljli kratkometražni animirani film.

U toj su kategoriji još bili nominirani "Životinjski porivi", "Kasno popodne", "One Small Step", "Weekends".

"Period. End of Sentence" najbolji kratkometražni dokumentarni film

Film "Period. End of Sentence" Rayke Zehtabchi, nagrađen Oscarom za najbolji kratkometražni dokumentarac govori o ženama u Indiji koje vode tihu revoluciju protiv stigme menstruacije.

U toj su kategoriji bili nominirani i "Crna ovca", "End Game", "Lifeboat" i "A Night at the Garden".

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!