Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 10:30 |

Danas zasjeda Kolegij Predstavničkog doma PSBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na današnjoj sjednici odrediti nadležne parlamentarne komisije za razmatranje nekoliko zakonskih rješenja.

Predstavnički dom konstituiran je 6. decembra prošle godine, kada su u rukovodstvo imenovani predsjedavajuća Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) te dopredsjedavajući Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije - SDA) i Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD).

Međutim, još uvijek nisu imenovani članovi radnih tijela Doma, odnosno Ustavnopravne komisije, te komisija za vanjske poslove, za vanjsku trgovinu i carine, za finansije i budžet, za saobraćaj i komunikacije te za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Također, nisu imenovani ni članovi iz Predstavničkog doma za rad u stalnim zajedničkim komisijama odnosno Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost, za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije, za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove te Zajedničkoj komisiji za ljudska prava.

Dnevnim redom današnje sjednice Kolegija planirano je određivanje upravo ovih nadležnih komisija za razmatranje izmjenama Zakona o akcizama i Zakona o patentu, kao i izvještaja o radu Nezavisnog odbora PSBiH te Specijalnog izvještaja o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini.

Ovaj specijalni izvještaj uradila je Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH u kojem je pažnja posvećena svim aspektima migracija uključujući djecu migrante i maloljetne osobe koje putuju bez pratnje, a uočeno je nekoliko propusta sistema.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i dodatni izvještaj o Projektu izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH za prošlu godinu kojeg je pripremio Ured za reviziju institucija BiH.

Članovi Kolegija danas bi trebali odrediti i nadležnu komisiju koja bi trebala razmotriti inicijativu poslanika Sveza za bolju budućnost (SBB) Damira Arnauta kojom traži od Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

Precizirao je da bi se tim izmjenama nespojivost dužnosti (sukob interesa) nosilaca pravosudnih funkcija trebalo proširiti i na bliske srodnike nisioca tih funkcija.

Također, Kolegij će biti obaviješten o osnivanju Kluba poslanika Naše stranke koja ima dva poslanika (Predrag Kojović i Mirjana Marinković-Lepić) te Nezavisnog bloka koji ima jednu poslanicu (Aida Baručija).

Iako dnevnim redom to nije utvrđeno, rukovodstvo Doma trebalo bi vjerovatno danas odrediti i datum održavanja naredne sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Godišnja i redovna sjednica Skupštine BPK Goražde 6. marta

Hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH o izmjenama Izbornog zakona BiH

Posebna sjednica NSRS o vetu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda 20. oktobra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo