Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 12:46 |

Rješavanje predmeta iz oblasti radnih odnosa uposlenika nekadašnjeg FMO

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. veljače (FENA) - Vlada Federacije BiH prihvatila je na sjednici u srijedu informaciju o rješavanju predmeta iz oblasti radnih odnosa uposlenika nekadašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, koju je pripremilo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Do donošenja propisa kojim će biti određena nadležnost za rješavanje predmeta iz ove oblasti, ovo ministarstvo će, u suradnji s Ministarstvom obrane BiH, obavljati poslove vezano za ovu materiju i postupati po rješenjima o izvršenju u kojima je izvršenik Federacije BiH - Vlada Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Radi se o poslovima obračuna spornih doprinosa, izradi M-4 obrasca i njihovog dostavljanja u Federalni zavod za MIO na potvrdu, a nakon toga i Federalnom ministarstvu financija, radi davanja suglasnosti za provođenje rješenja o izvršenju.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata je zaduženo da za Vladu FBiH pripremi prijedlog propisa kojim će biti određeno kao mjerodavni organ obvezan za rješavanje predmeta iz oblasti radnih odnosa tih uposlenika.

Federalno ministarstvo financija je obvezano da isplaćuje financijska potraživanja nastala iz predmeta iz oblasti radnih odnosa uposlenika bivšeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske FBiH.

Federalno pravobraniteljstvo je zaduženo da u predmetima ovih radno-pravnih sporova zastupa organe i tijela Federacije BiH i da, u suradnji s Federalnim ministarstvom za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, Vladi FBiH dostavi informaciju o ukupnom broju i statusu predmeta po tužbama podnesenim od bivših pripadnika Vojske FBiH i uposlenika bivšeg FMO-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH izdvaja 30 000 maraka za sanaciju Saborne crkve u Sarajevu

Vlada FBiH: Teniskom savezu 10 000 maraka

Vlada FBiH donijela Uredbu o kriterijima dodjele federalnih nagrada za znanost

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana