Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 13:02 |

Bukvarević: Donijeti provodiv zakon o pravima demobilisanih boraca (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je Feni da su Vlada FBiH, resorno ministarstvo i koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH i HVO-a mišljenja da je potrebno donijeti realan i provodiv zakon o pravima demobilisanih boraca, a da je zakon koji su predložili poslanici Kluba Demokratske fronte - Građanskog saveza (DF-GS) neprovodiv jer zahtijeva velika finansijska sredstva.

Resorno ministarstvo i Vlada FBiH prošle godine u junu su uputili u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, za čiju provedbu su se, navodi Bukvarević, obezbijedila sredstva.

- Taj zakonski tekst je, kroz daljnju parlamentarnu proceduru, dopunjen velikim brojem amandmana. Naime, poslanici su usvojili suprotne amandmane koji jedan drugog potiru. Na osnovu toga, dobili smo tekst zakona koji je apsolutno neprovodiv. Nakon toga zasjedao je Dom naroda i usvojio tekst zakona u drugačijem obliku, te komisije za različito usaglašavanje tekstova nisu uspjele usaglasiti navedeni tekst zakon - pojasnio je Bukvarević.  

Početkom ove godine Klub zastupnika DF-GS predložio je, po skraćenom postupku, zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

- O tom zakonu izjasnila se Vlada i ostala resorna ministarstva. Naš stav je da je ovaj zakon pravno neprovodiv i da su za njegovu provedbu potrebna ogromna finansijska sredstva koja se ne mogu trenutno definisati - istakao je ministar Bukvarević u izjavu za Fenu tokom zasjedanja Predstavničkog doma koje je u toku.

Od početka sjednice ispred zgrade Parlamenta FBiH više stotina pripadnika boračke populacije protestuje tražeći da se, prije svega, ispune njihova tri zahtjeva, a to su borački dodatak, objava registra boraca te da se ukine finansiranje velikog broja boračkih udruženja.  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2636

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NtrP3deb8tAG3_xgEWwrjJzHFBjul_1I?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

U Parlamentu FBiH nisu održane sjednice zakonodavno-pravne i komisije za imenovanje

Nezaposlenim demobiliziranim borcima u TK od septembra povećanje egzistencijalne naknade za 20 posto

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'