Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 14:05 |

Održana zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a

FENA Roland Grabovac

BEOGRAD, 28. veljače (FENA) - U Beogradu je održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske na kojoj je bilo riječi o unaprjeđenju suradnje i provedbi zajedničkih projekata.

Potpisan je Memorandum o suradnji u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije, zatim Memorandum o razmjeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora, Sporazum o suradnji u oblasti europskih integracija, kao i memorandum o suradnji u oblasti stipendiranja mladih talenata.

Nakon završetka sjednice srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako su i Srbiji i RS potrebni novi energetski kapaciteti te da se zbog toga radi na zajedničkim projektima izgradnje tri hidroelektrane u gornjem toku Drine.

Brnabić je najavila i nove zajedničke projekte na prometnom povezivanju, razvoj poljoprivrede i namjenske industrije te rad na automatizaciji protugradne zaštite.

Kazala je kako je robna razmjena Srbije i BiH u 2018. godini iznosila 1,87 milijardi eura, a od toga iznosa 70 posto odnosi se na robna razmjenu s RS, dodavši kako ima još mnogo prostora za unapređenje suradnje i robne razmjene.

Premijer RS-a Radovan Višković izjavio je da građani RS znaju cijeniti ono što Srbija radi za Republiku Srpsku i da je ulaganje u Srbije u RS jedan od načina boljeg povezivanja Srba.

"Nastavak daljnje suradnje ići će uzlaznom putanjom i to prije svega u energetskom sektoru. Gradit ćemo tri hidrtoelektrane zajedno, a učinit ćemo sve da ubrzamo proces formiranja zajedničkog poduzeća", rekao je Višković.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici 'vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan'

Bjelica-Prutina: Zahtjev Vlade RS, u pravnom smislu, smatram nezakonitim

Bez dogovora oporbe i vlasti o lokalnim izborima u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana