Regija     | 28.02.2019. 14:30 |

Hrvatska predsjednica razočarana što nema napretka u pronalasku nestalih

FENA Cvita Kusić

RIJEKA, 28. veljače (FENA) - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Rijeci kako je iznimno razočarana što još nije postignut napredak između Hrvatske i Srbije u pronalasku nestalih osoba tijekom Domovinskog rata, a upitana je li pogriješila imenovanjem Ivice Vrkića povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu, naglasila je da su za uspjeh toga problema potrebne dvije strane.

 Hrvatska predsjednica novinarima je izjavila kako će i dalje raditi na tom pitanju "koliko god može, svim naporima; i to ne samo u odnosu na Srbiju, nego i u odnosu na kolege u Europskoj uniji, posebno u Europskoj komisiji".

 No, za uspjeh toga potrebne su dvije strane, naglasila je Grabar-Kitarović, koja je danas boravila u Rijeci na otvaranju međunarodne konferencije "Brendiranje kulture" u riječkome Sveučilišnom kampusu, javila je Hina.

 Predsjednica Hrvatske je u veljači 2018. godine imenovala Ivicu Vrkića svojim povjerenikom za nestale osobe u Domovinskom ratu, želeći time ubrzati postupak pronalaska posmrtnih ostataka za kojima još uvijek traga Republika Hrvatska.

 Vrkić se sastajao s posebnim izaslanikom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanja nestalih Veranom Matićem i predstavnicima drugih nadležnih tijela, ali konkretnijih rezultata nije bilo. Hrvatske udruge stradalnika iz Domovinskog rata kao i udruge obitelji nestalih u više su navrata prozivale institucije Republike Srbije vezano za davanje informacija o nestalima.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana