Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 14:56 |

Predstavnički dom PFBiH prihvatio Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici prihvatili su Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Predlagač tog teksta je Klub zastupnika DF-GS, koji ga je u parlamentranu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na početku sjednice, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

Trenutno je u toku pauza, nakon koje će se poslanici očitovati o dodatnim predloženim zaključcima povodom navedenog zakona. 

Tokom dosadašnje rasprave, rekao je poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Munib Jusufović, nije nikoga primijetio da je protiv donošenja zakona o pravima demobilisanih boraca.

- To je ono što je dobro i upozorio bih da se ne zloupotrebljava boračka populacija - dodao je Jusufović.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Mladen Bošković ukazao je da je Vlada FBiH rekla da je neprovodiv zakon koji su predložili poslanici Kluba Demokratske fronte-Građanskog saveza.  

- Možda neko tvrdi drugačije. Mislim da boračka populacija treba dobiti svoja prava odnosno zakon koji mora biti ustavan i provodiv  -  rekao je Bošković.

Osvrčući se na činjenicu, koja se često spominjala tokom rasprave, da je nemoguće uraditi kategorizaciju na boračku i neboračku populaciju poslanik DF-GS Hajrudin Žilić naglasio je da je to moguće na način da se uzmu u obzir boračke evidencije koje postoje.

Smatra da intencija svakog zakona treba biti da se riješe statusna pitanja na koja se  zakon odnosi.

- Uputili smo zakon po skraćenom postupku poštujući dignitet zastupnika koji su sjedili ovdje u prošlom sazivu. Ono što su uradile naše kolege u prošlom sazivu za nas je prihvatljivo i zato smo taj tekst zakona predložili po skraćenom postupku - dodao je Žilić.

Podsjećamo, povodom ovog Nacrta zakona, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta, od jutros su se okupili demobilisani borci koji očekuju da zakon ispuni tri njihova i ranije isticana zahtjeva, odnosno da propiše redovni mjesečni novčani dodatak za ovu boračku kategoriju, uspostavu jedinstvenog boračkog registra, kao i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih u ovom trenutku ima u izuzetno velikom broju u Federaciji BiH.

Prije glasanja poslanika, za skupštinskom govornicom, obratili su se i predstavnici ovih boraca apelujući da Federalni parlament donese zakon o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo