Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 16:20 |

Tužilaštvo USK u prošloj godini riješilo 1.750 predmeta

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 28. februara (FENA) - Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK), od ukupno 2.363 predmeta u prošloj godini, riješilo je njih 1750 - izjavila je na godišnjoj konferenciji za novinare glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Fadila Amidžić.

-Možemo reći da su 2018. godini ostvareni prilično dobri rezultati. Moram istaći da smo za 24 posto više predmeta riješili, u odnosu na broj primljenih predmeta, a to jeste intencija i po tome se mjeri kvaliteta i efikasnost - kazala je Amidžić.

Kantonalno tužilaštvo u prošloj godini podiglo je 1.174 optužnice protiv 1.481 osobe. Od tog broja 36 ih je iz oblasti privrednog kriminala i korupcije, a sve su optužnice i objavljene kada su potvrđene od nadležnog suda.

-Sve što se tiče korupcije vezano je za javne dužnosnike, od načelnika općina, do direktora javnih ustanova, škola, ili nekih upravnih organizacija - potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

Situacija s migrantima i izbjeglicama odrazila se i na rad pravosudnih organa. Konkretno Kantonalno tužilaštvo ima problem sa identifikacijom počinilaca krivičnih djela, koja dolaze iz migrantske populacije.

-Nije došlo do velikog povećanja u smislu priliva predmeta, međutim imamo ogroman problem s identifikacijom i pronalaskom tih ljudi. Jasno je da bez pravilne identifikacije osobe, sud ne potvrđuje optužnicu. Zbog svega toga možemo imati problem s većim brojem neriješenih predmeta - istakla glavna tužiteljica Tužilaštva USK Fadila Amidžić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zlatko Hujić nepravosnažno osuđen zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Ministar zdravstva USK Muris Halkić uhapšen zbog sumnje na zloupotrebu položaja

Banožić: Hrvatski piloti dobit će jasne upute i savjete

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo