Bosna i Hercegovina     | 02.03.2019. 20:21 |

Premijerno prikazan film "Nana Fata - bosanska heroina"

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Dokumentarno-igrani film „Nana Fata - bosanska heroina“ premijerno je prikazan u Sarajevu, u kompleksu memorijalnog centra Kovači.

Autor filma, režiser i producent je Enes Hotić, organizator premijere Savez bošnjačkih nevladinih organizacija, a suorganizator Fond Memorijala Kovači.

Osim junakinje ovog filma, starice Fate Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca, premijeri su prisustvovali brojni njeni poštovaoci.

Jedan od njih, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, doputovao je iz Crne Gore, ponajviše u želji da lično upozna ovu plemenitu i dobru ženu, kako je rekao.

Ukazao joj je poštovanje i podršku da ustraje u dugogodišnjem nastojanju i pravnoj bici za izmiještanje iz njenog dvorišta bespravno izgrađene pravoslavne crkve.

Mitropolit naglašava da je i u Crnoj Gori aktuelan sličan problem jer je na planini Rumiji iznad Bara, prema Albaniji, Srpska pravoslavna crkva postavila objekat crkve, „srpske osmatračnice“, kako je on naziva.

Prije će nana Fata istjerati građevinu iz njenog dvorišta, čiji objekat mitropolit naziva i nacionalističkom provokacijom te „skalamerijom“ budući da je bespravno podignut, nego što će Crnogorci riješiti njihov problem na Rumiji, kazao je.

Nana Fata je u njenom od ranije prepoznatljivom maniru ponovila da će i dalje istrajavati u namjeri da bespravna građevina bude uklonjena s njenog imanja i da bi ona zahtijevala isto i kad bi to bila bespravno podignuta džamija te bilo koji drugi objekat bez njene saglasnosti. Inače poštuje bogomolje kao bogomolje, kazala je.

Mogla je i odustati od mukotrpne borbe s nepravdom jer ima djecu koja žive u Americi, ali neće, rekla je, već želi ograditi vlastito dvorište pa makar po njemu „hodale vrane“.

Ni sama ne zna kako je mogla izdržati dugogodišnju nepravdu i pravnu bitku, ističe ova starica, a posebno  optužbe da je ona nacionalista umjesto onih koji su joj u avliji podigli građevinu bez njene saglasnosti.

Autor filma Enes Hotić rekao je uoči premijera da film odslikava svu patnju i bol Bošnjaka povratnika u manji bosanskohercegovački entitet.

Nana Fata je reprezentativni primjer te vrste zuluma, ali je u međuvremenu postala simbol povratničkog ponosa i prkosa, dodao je.

Organizatori premijere naveli su da je namjera filma skrenuti pažnju domaće i svjetske javnosti na otpor Bošnjaka povratnika u Republiku Srpsku nedaćama kojima su izloženi, oličen u Fati Orlović u čijem je dvorištu 1996. godine podignut objekat pravoslavne crkve te pored brojnih sudskih ročišta i presuda u njenu korist, nije uklonjen.

Nana Fata je postala primjer kako se boriti za djedovinu i domovinu Bosnu i Hercegovinu, rečeno je. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Imširević: Muhamed Ali se za ljudska prava borio šakama, ali i riječima (VIDEO)

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom