Ekonomija     | 04.03.2019. 13:32 |

EBRD investicijska konferencija u Sarajevu od 7. do 9. maja (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) svoju godišnju investicionu konferenciju ove godine će održati u Sarajevu od 7. do 9. maja, sa fokusom na povezivanje ekonomija za snažniji rast Bosne i Hercegovine. 

Procjenjuje se da će na konferenciji učestvovati oko 3.500 gostiju (oko 2.000 visokih zvaničnika, guvernera i diplomata i 1.500 predstavnika biznis zajednice), istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na kojoj je predstavljena predstojeća konferencija.

BiH će, kako je kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, imati priliku da bude domaćin jednog od najvećih događaja u posljednjih 20-ak godina, jer će to biti skup ministara finansija, guvernera centralnih banaka 67 zemalja članica ove velike finansijske institucije, a tu će biti i predstavnici Evropske komisije, rukovodstva EBRD-a i drugi.

 - Na ovom samitu, odnosno skupštini, bit će više povezanih događaja koji se odnose na poslovanje EBRD-a, odnosno sastanak guvernera, zatim predstavljanje BiH, kao zaseban događaj. Također, bit će skup velikih  svjetskih donatora i naravno sesija ili dio koji se svake godine odnosi na civilni sektor, kao prateća manifestacija – kazao je Šarović.

Naglasio je da je to jedna od dobrih prilika za predstavljenje BiH i njenih potencijala, kao i jedna od najvažnijih šansi za popravljanje imidža BiH kada je riječ o poslovnim i  investicionim prilikama, te dodao da očekuje da ćemo  biti u situaciji da tu veliku šansu iskoristimo.

- Ovaj samit se održava u značajnom trenutku za zapadni Balkan i vjerujemo da će na ovom skupu biti predstavnici, odnosno lideri zemalja zapadnog Balkana, a osnovna poruka EBRD-a za ovaj samit bit će stabilnost regije za investicije u BiH - istakao je Šarović.

EBRD je, po njegovim riječima, jedan od ključnih investitora u BiH i u posljednih 20 godina uložio je više od dvije milijarde eura. Očekuje se da će u 2019. godini, između ostalog i zbog ovog samita, taj iznos premašiti nekoliko stotina miliona eura u razvoj infrastrukture i biznisa, ali i u razvoj lokalnih zajednica kroz projkete Zeleni gradovi.             

Očekuje se da će ovu priliku iskoristiti i privrednici iz BiH i njihovo značajno prisustvo od nekoliko stotina najvećih kompanija iz BiH. Na posebnom događaju će nadležne institucije za promociju biznisa u BiH učesnicima konferencije predstaviti BiH i njene potencijele.

Sekretar MVTEO Hamdo Tinjak je kazao da je EBRD investiciona konferencija velika prilika da se kroz povezivanje ekonomija, osigura snažniji rast Bosne i Hercegovine. Uz Godišnji sastanak Odbora guvernera Banke, konferencija će se odvijati kroz najznačajnije investicione programe, sesije, posebne događaje i poslovne forume, a sve u cilju povezivanje privreda za jači rast i razvoj Bosne i Hercegovine.

Adrijana Marić iz Agencije FIPA je kazala da dolazak stranih gostiju na ovaj skup značajno može da utiče na poboljšanje imidža zermlje.  

- Godišnji samit EBRD-a je jedna velika prilika za BiH da prenesemo pozitivne poruke posebno kada je riječ o prilikama za investiranje i ostvarivanje poslovne saradnje – dodala je Marić.

Enes Ališković iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) je rekao da će Komora imati svoje štandove koje će moći koristiti preduzeća, kao i institucije koje imaju različite projekete radi uspostvaljanja kontakata sa potencijalnim finansijerima.

- EBRD ima svoja pravila i svoje strukture, a mi kao zemlja, nastojima da promovišemo još par sektora, koji su ključni, a koji nisu u portfoliju EBRD-a koji se oslanja na infrastrustrukturne i energetske sektore i projekte i Komora će pokušati da promoviše još nekoliko potencijalnih sektora gdje vjerujemo da imamo priliku i gdje su potrebna sredstva, počevši od IT industrije, turizma, auto i metalske industrije i poljoprivrede - kazao je Ališković.

Više na:

Pogledajte http://fena.ba/video/2642/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1QqaPgkxWiBMBrwZBNe-657UZyduGytjs?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo