Bosna i Hercegovina     | 04.03.2019. 15:30 |

Jozo Banović osuđen na šest mjeseci uvjetnozbog porezne utaje ili prevare

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu  Jozi Banoviću kojom je oglašen krivim za krivično djelo porezne utaje ili prevare te osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora, koja kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Na osnovu člana 110. i 111. KZ BiH od optuženog Joze Banovića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 16.136,60 KM.

Optuženi Banović je od 01.10.2012. do 31.10.2012. godine, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreznih obaveza, kao poreski obveznik, osnivač i odgovorno lice u pravnom licu „Sensi-tours“d.o.o. Banovići, u stečaju, izvršio promet u skladu sa odredbama člana 3. i 4. Zakona o PDV-u i dana, 18.10.2012. godine ispostavio dvije fakture u ukupnom iznosu od 94.921,60 KM bez PDV-a, prema kupcu „Avaks“ d.o.o. Sarajevo.

Kako je utvrđeno, optuženi te fakture nije evidentirao u knjizi izlaznih faktura, tako da nije prijavio oporezive prihode, te je postupio suprotno odredbama člana 38, 39 i 56. Zakona o PDV-u i člana 120. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u.

Na taj je način propustio da obračuna i prijavi PDV na ostvareni promet u iznosu od 16.136,60 KM za koji iznos je i oštetio budžet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica u predmetu Mustafa Vrabac zbog krivotvorenja isprave i primanje dara

Podignuta optužnica protiv Slovenca iz Stoca zbog utaje poreza

Čeligija osuđen na jednu godinu zatvora za krivično djelo porezne utaje ili prevare

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu