Regija     | 04.03.2019. 20:02 |

Slovensko odvjetništvo odustalo od optužnice za govor mržnje protiv abortusa

FENA Agencije

LJUBLJANA, 4. veljače (FENA) - Slovensko državno odvjetništvo odustalo je od optužnice podignute protiv glavnog tajnika Slovenske biskupske konferencije Tadeja Strehovca, protivnika abortusa, kojemu se stavljalo na teret govor mržnje.

Prema prvotnom optužnom prijedlogu, Strehovec je lani kao urednik crkvi bliskog portala dopustio objavu osobnih podataka udruge koja se zauzima za abortus i njenih članova koji su u nepotpisanom članku nazvani "abortivnim lobijem", što je tužiteljstvo okvalificiralo kao "poticanje na mržnju, nasilje i netolerantnost", ali je tužiteljstvo nakon prvih ročišta i svjedočenja stručnjaka za područje sigurnosti na internetu priznalo da je pravog autora te objave nemoguće identificirati, te je odustalo od progona.

Strehovec je nakon podizanja optužnice izjavljivao da je njen pravi cilj cenzuriranje drukčijih mišljenja, ponovno uvođenje "verbalnog delikta" i zastrašivanje onih koji žele ostvariti ustavno zajamčeno pravo na slobodu govora, s čime se solidarizirala i slovenska biskupska konferencija, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Nepotpisani članak objavljen lani na crkvi bliskom portalu 24kul.si naveo je i popis 264 osoba s njihovim adresama, te nazive 13 nevladinih organizacija koje su pravo na pobačaj zagovarale kao pravo žena na slobodan izbor, spomenute je osobe i udruge nazvao "abortivnim lobijem odgovornim za 350.000 pobačaja" u Sloveniji.

Obrazlažući odustajanje od daljnjeg progona državno odvjetništvo je navelo da se stvarni autor tog teksta nije mogao utvrditi jer je pravo pristupa i objave na portalu kojega je uređivao Strehovec preko zajedničke zaporke povezane s Strehovčevom gmail adresom imalo više osoba, dok je tužiteljica Ana Kirn izjavila da je Strehovec vlasnik inkriminiranog portala i kao takav odgovoran, no da je u sudskoj istrazi odbio surađivati kako bi se utvrdilo autora priloga i spornog popisa članova "abortivnog lobija".

"Ovo je velika pobjeda za slobodu izražavanja u Sloveniji, a ujedno i pobjeda za sve one koji se zalažu za prava nerođene djece, za društvo bez svih oblika nasilja, pa i nasilja prema nerođenoj djeci", kazao je u komentaru odustajanja tužiteljstva od njegova progona Strehovec.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana