Stranačke aktivnosti     | 05.03.2019. 10:46 |

Priopćenje za javnost Hrvatske republikanske stranke

FENA Saopćenje

Namjenska sredstva za zaštitu i spašavanje se protuzakonito i nenamjenski troše za potrebe stranačkih dobavljača. Komunalna poduzeća, njih 5, nisu osposobljena za otklanjanje posljedica nevremena, iako svi rade i primaju plaće. Paralelno s tim se poziva građane na radne akcije i nagrađuje za „humanost“ one za koje je inspekcijski nadzor pokazao da nenamjenski i protuzakonito troše novac poreznih obveznika.

Svaka kiša, snijeg ili vjetar „iznenadi“ nekoga u Mostaru, počevši od gradonačelnika, 5 komunalnih poduzeća, pa do Civilne zaštite. Unatoč tome, gradonačelnik poziva građane da očiste grad nakon nevremena, a Vlada HNŽ-a čelne ljude Civilne zaštite se nagrađuje zbog „požrtvovnosti, humanosti i doprinosu u jačanju sustava za zaštitu i spašavanje“, osobito kada se radi o nenamjenskom trošenju namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje.

Po tko zna koji put podsjećamo: namjenska sredstva prikupljena od 0,5% poreza na plaće nisu proračunska, niti su stalni oblik financiranja i ne mogu se trošiti u skladu sa zakonom o proračunima. Ona se akumuliraju iz godine u godinu i strogo su namjenska. Vode se na posebnom podračunu i njihov utrošak mora biti u skladu sa Planom i programom razvoja kojeg usvajaju zakonodavna tijela svih razina. To znači da nedavna nabavka sanitetskih vozila u iznosu od 400 000 KM bez PDV-a koju ovih dana radi gradonačelnik Mostara, jednako kao nedavna nabavka vatrogasnih vozila od strane ŽU CZ HNŽ su morale biti dio Plana i programa razvoja zaštite i spašavanja kojeg je usvojila Skupština HNŽ ili nepostojeće gradsko vijeće Mostara. No, budući da ni Skupština, kao ni gradsko vijeće nisu o tome diskutirali, niti im je ikada na ruke došao taj dokument, s pravom se postavlja pitanje kako je moguće trošiti namjenska sredstva ako za to ne postoji zakonska podloga? Nije moguće!

O svemu ovome očitovao se i inspektorat FUCZ još 2016. godine, kada je pokazao nezakonit višemilijunski utrošak namjenskih sredstava. No, što se dogodilo nakon toga? 

Umjesto da se postupa po Rješenju inspekcije, u suradnji sa direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom, izvješće se ignorira i onemogućava se inspekcija u daljnjem radu! Godinama se ne imenuje glavni federalni inspektor, a županijski inspektorati nikada se nisu ni oformljeni, iako za to postoji zakonska obveza. Postiže se prešutni koalicijski dogovor: Solak će neometano na razini Federacije moći trošiti namjenski novac za potrebe adrenalinskog turizma za rodbinu i (stranačke) prijatelje, dok će legitimni koalicijski partneri to neometano moći raditi na županijskim i nižim razinama. Sve će to papirima pokriti Vlada Federacije i županijske vlade, kao u slučaju HNŽ-a.

O svemu ovome smo mnogo puta pisali, izlagali u Skupštinama županija, slali dopise pravosudnim organima, ali uzalud. No, umoriti se nećemo. Možemo razumjeti da se u predizbornoj kampanji poziva građane na akcije čišćenja grada, pa se javi stranačka mladež i dužnosnici, mi sve to platimo svojim novcem preko Fonda za okoliš HNŽ. Možemo razumjeti i to da je to za mladež ulaznica za uposlenje u javna poduzeća i sl., ali nećemo dopustiti da to pređe u praksu. Građani Mostara ne plaćaju račune za čistoću i porez za zaštitu i spašavanje kako bi sami čistili grad i razvijali sustav zaštite i spašavanja kako bi se sponzoriralo stranku i stranačke dobavljače.

Ovu smo problematiku iznijeli i u Skupštini HNŽ prigodom rasprave o Proračunu i Zakonu o izvršenju Proračuna. Na prvoj sljedećoj sjednici od ministarstva financija ćemo tražiti izvješće o uplaćenim sredstvima na osnovu poreza za zaštitu i spašavanje, kao i izvješće o utrošku tih sredstava, koje ćemo prezentirati javnosti. Gradsku i županijsku vlast pozivamo da slobodno koriste „mladež“ za radne akcije, slobodno nagrađuju svoje ljude za „humanost i doprinos zajednici“, samo ćemo konačno stati u kraj da se računi za to ispostavljaju žiteljima Mostara i HNŽ-a.

GO Mostar HRS
Silvio Bubalo

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Priopćenje za javnost HRS-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom