Regija     | 05.03.2019. 13:47 |

Regionalne institucije za edukaciju sudija i tužilaca potpisale Sporazum (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Regionalni centri, odnosno akademije za edukaciju sudija i tužilaca iz Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Srbije i Crne Gore potpisali su u Sarajevu Sporazum o saradnji. Potpisnici tvrde da će saradnja tih ustanova, inače dobra i dosad, biti kvalitativno unaprijeđena.

Po riječima Direktora centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine Arbena Murtezića, između ostalog je tim omogućen zajednički nastup nosilaca pravosudnih funkcija u regionalnim projektima obuke umjesto dosadašnjeg angažiranja skupih eksperata iz svijeta.

Predsjednica Upravnog odbora Centra iz Crne Gore Senka Danilović rekla je da se navedene regionalne institucija za obuku sudija i tužilaca razumiju dobro i otprije jer žele biti puna podrška pravosuđu da ispuni kriterije najvećeg kvaliteta i odgovornosti. Garancija za to je - znanje koje se, između ostalog, stiče obukom, dodala je Danilović, navodeći da je unapređenje prostora pravde misija ovih centara u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, koje su počele mijenjati propise na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

Direktor Pravosudne akademije Republike Srbije Nenad Vujić očekuje na osnovu potpisanog sporazuma veći obim razmjene edukatora i naglašava da strane potpisnice imaju dovoljno znalaca „pa nije potrebno da nam dolazi neko sa strane ko baš i ne razumije dovoljno našu pravnu stečevinu te se dešavaju neusklađenosti“.

Stručnost, integritet i efikasnost su tri ključna preduslova za nezavisno pravosuđe, naglašava Vujić, a Evropska unija iziskuje od država članica jačanje centara odnosno akademija za obuku nosilaca pravosudnih funkcija.

Direktor Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske Tomislav Čavić naglasio je da potpisani sporazum formalno ozvaničava intenzivniju buduću saradnju jačanjem kapaciteta institucija.

- Sporazum između ostalog otvara prostor za organizaciju zajedničkih edukativnih aktivnosti, riječju, za razmjenu dobrih iskustava i pravnih praksi - dodao je Čavić.

Inicijativa za potpisivanje sporazuma potekla je iz Bosne i Hercegovine, zbog čega je ozvaničena danas u Sarajevu, potvrdili su potpisnici.   

Organizatori događaja su naveli da je sve to u cilju uspostave nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa te izražavanja spremnosti da se zajedničkim naporima doprinese bržem pridruživanju Evropskoj uniji.

Osim centara za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske, potpisnici su Sporazuma su i Pravosudna akademija Republike Srbije te Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore.

Sporazum će biti osnov jačanja saradnje institucija koje se bave obukom nosilaca pravosudnih funkcija u regionu.

Analizom i primjenom zakonskih i podzakonskih normi u cilju što kvalitetnije obuke sudija i tužilaca te osiguravanjem profesionalnog, nepristrasnog i efikasnog obavljanja sudijske i tužilačke funkcije u skladu s međunarodnim dokumentima, bit će nastavljena reforma nacionalnih pravosudnih sistema u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, naglašeno je.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2647

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fzXOEn5JZ3wLNHsZDpM6Cf0LkQRyBJhX?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Tužilaštvu BiH obuka o rukovođenju procesom u predmetima korupcije i finansijskog kriminala

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom