Regija     | 05.03.2019. 15:04 |

Konte sutra u posjeti Srbiji

FENA Agencije

BEOGRAD, 5. marta (FENA) - Italijanski premijer Ðuzepe Konte boravit će sutra u jednodnevnoj posjeti Srbiji, tokom koje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Konte, inače, prvi put od stupanja na dužnost dolazi na zapadni Balkan, a posjeta Srbiji mu je prva bilateralna posjeta jednoj evropskoj zemlji od početka godine, prenosi Tanjug.

Uoči Konteove posjete, Vučić je u intervjuu za italijansku agenciju Ansa rekao da je podrška zvaničnog Rima ključna za ekonomiju Srbije, evropski put te zemlje ali i rješavanje pitanja Kosova.

On je ocijenio da je mudra odluka predsjednika italijanske Vlade da posjeti Srbiju i Balkan uprkos problemima sa kojima se suočava Unija, pogođena izvjesnim zamorom i slabim entuzijazmom za dalje proširenje.

"S velikim poštovanjem i interesovanjem očekujem premijera Kontea", rekao je Vučić i dodao da je ta posjeta od izuzetne važnosti, da predstavlja izuzetnu čast i da će Srbija učiniti sve kako bi bila uspješna.

Vučić je posebno naglasio značaj posjete sa ekonomskog aspekta jer je Italija Srbiji drugi ekonomski partner.

"Podrška Italije Srbiji je veoma važna na planu ekonomije i investicija, za evropski put Beograda, ali za pronalaženje kompromisnog rješenja za Kosovo", rekao je Vučić.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu